Vlněna ve Špíně: Důležitá je lokálnost

15. duben 2016

Noiserockové trio Vlněna si hned do startu stanovilo jasný a zároveň dost neobvyklý koncept. Nebo snad víte o jiné kapele, která by se pojmenovala podle bývalé fabriky a všechny svoje texty zasvětila konkrétnímu městu?

Váša, Majty a Tomáš dorazili do únorové Špíny, aby nám vyložili, co že to mají s tím Brnem. „Je to město, který nás dalo dohromady,“ vysvětluje Váša. „Pro mě ty texty nejsou o Brně, jsou o nějakým místě, což je shodou okolností Brno. Brno je něco jako mantinely, syžet, ve kterym se pohybuje naše vyjádření,“ doplňuje ho Majty. Kontexty se u Vlněny vrství jeden přes druhý – kromě vlastních textů kluci po svém pojali třeba i básně brněnských bardů Skácela a Blatného.

Kromě Brna jsme probrali nejrůznější hudební inspirace Vlněny od komplikované jednoduchosti Hammerhead nebo Vaz po lyrickou stopu domácích veteránů Gnu, novinky u tzv. domovských kapel (Or i Unna chystají čerstvý materiál) a především aktuální kazetové splitko se slezskými kozáky Kurac.

Podívejte se také na web Tohle město maká.

Jestli chcete zjistit, jak se takhle hrubozrnná muzika převádí do akustické podoby, kdo z kapely hraje na violoncello, s kým si Vlněnu pletou hospodské nebo kdo je „naštvaná zrzavá holka“ (licence Petr Wagner) na obalu splitka, poslechněte si záznam hodně zvlněného vydání Špíny. Vzdělávací okénka do historie brněnského textilního průmyslu v ceně.

Playlist:
Vlněna – Tohle město maká, 2:32 (MMM, Tape-ty)
VSS – In Miniature, 2:20 (Nervous Circuits)
Vlněna – Černý pole, 2:15 (MMM, Tape-ty)
Baton Rouge – Cours Tolstoï, 4:40 (Adagio830, Purepainsugar, Bakery Outlet Records)
Vlněna – Žlutej kopec, 3:01 (MMM, Tape-ty)
Kurac – Pražská čtvrť, 2:48 (MMM, Tape-ty)
Nod Nod – Lullaby, 5:50 (samizdat)
Hlinomaz – Rtěnka, 3:06 (Stoned to Death)
Vaz – They've Won, 2:24 (Gold Standard Laboratories)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.