Vražda v klubu Tepláreň se často bagatelizuje. Jedná se o teroristický útok, říká socioložka

31. říjen 2022

Útok v bratislavském klubu Tepláreň, při němž 19letý muž zavraždil dva mladé lidi, i po více než týdnu budí celou řadu otázek. Jaký je politický kontext celého útoku? A souvisí spolu neonacistický terorismus a každodenní homofobie posvěcená často ze strany slovenský politiků?

 „Celý manifest útočníka je založený na teorii velké výměny, kdy podle něj dochází ke genocidě bílé rasy na základě genederové a LGBT ideologie. Teorie je silně antisemitská,“ podle socioložky Evy Svatoňové jsou podobné argumenty často přítomné i mimo krajní pravici.

Socioložka Eva Svatoňová

Podle vědecké práce Svatoňové je antigenderový diskurz zastřešující mimo jiné pro homofobii. „Genderová ideologie je dostatečně vágní termín, aby se do něj vešlo vše, proti čemu hnutí brojí.“ Kolem roku 1995 se jazyk hovořící o queer lidech mění. Přestává se o těchto lidech mluvit jako o menšině a začíná se o nich hovořit jako o mocné nátlakové skupině. „V Česko-slovenském veřejném prostoru se tento jazyk začíná objevovat kolem roku 2010,“ říká socioložka.

Eva Svatoňová se věnuje antigenderovému diskurzu a obecně krajní pravici na Ústavu politologie Filozofické fakulty UK a na katedře sociologie Fakulty sociálních věd univerzity v Kodani. Před pár měsíci obhájila disertační práci na univerzitě v dánské Aarhus. V ní se zabývá právě antigenderovým diskurzem v České republice. Původní záměr zkoumat i Slovensko překazila pandemie Covid-19. Slovenský kontext ale stále sleduje.

Poslechněte si rozhovor s Evou Svatoňovou a dozvíte se více o teorii Velké výměny, proč o myšlenkách útočníka nemáme příliš mluvit. Jak spolu souvisí každodenní homofobie a neonacistické útoky. A proč se podle ní jednalo o teroristický útok?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka