VŠUP otevírá ateliéry, začíná Artsemestr

13. únor 2013

Současná malba, originální sochy, futuristické architektonické vize, nový design užitých předmětů, šperků a oděvů. Artsemestr v průběhu let vyrostl do události, které na Facebooku během několika minut po zveřejnění naskočí na tisíc návštěvníků. Není se čemu divit, protože tolik čerstvé kreativity napříč uměleckými obory za nulové vstupné nikde jinde v Česku neuvidíte.

Kontext vzniku vystavených prací přibližuje Veronika Pařízková: „Každý ateliér vždycky dostane v konkrétním semestru od svého vedoucího zadání, které pak studenti zpracovávají. Třeba Ateliér skla zpracoval téma 150ti letého výročí narození slavného slovinského architekta Josipa Plečnika. Studenti Architektury II, jež vede Arch. Kroupa zpracovávali jednak zahradu mých snů, hledali ideální zpracování zahrady. A pak se také věnovali zajímavému tématu hnus, takže hledali ty nejošklivější proluky ve městě a dodávali návrhy jak je rekultivovat a dát jim jinou, hezčí podobu. Bohužel takových míst v Praze našli hodně..“

Ateliér designu oděvu pokračuje ve spolupráci se známou českou obuvní firmou, která se v letním semestru rozšíří do kolekce tenisek a obalů na notebooky. Nejlepší model by měl jít do reálné výroby a vybrané návrhy budou vystavené na frekventovaných prodejních místech těchto produktů. Liběna Rochová přibližuje téma, které je za oděvy a doplňky, které uvidíte na aktuálním Artsemestru:

Jiří Burian nás oslovil, abychom s jeho týmem spolupracovali na multimediálním projektu. Dává do nového kabátu lidové písničky, jde o reflexi tradic. Každý student si vzal nějaké téma, nějaký kraj a vycházel z krojů a zvyků a přetransformoval je do současné podoby oděvu. Vznikly velmi minimalistické a zajímavé věci.

02827888.jpeg

O patro výš uvidíte instalaci Ateliéru oděvní tvorby, který od loňského podzimu nově vede návrhář Pavel Ivančic. V prvním semestru dal studentům možnost vyjádřit své zaměření a preference: „Tématem zimního semestru u nás byl kontrast, s tím, že šlo o to, aby studenti našli nějakou hranu své práce. Nechal jsem otevřený prostor pro to, aby každý přišel se svou inspirací a tématem, které je pro něj osobní. Měli vycházet z toho, co je zajímá a v tomto svém tématu uchopit motiv kontrastu.“

Vybrané studentské práce se pak budou dále prezentovat v zahraničí. Na dubnový milánský Salone Internazionale del Mobile vybírá nejlepší design z VŠUP Maxim Velčovský a zářijovou výstavu v čínském Pekingu kurátoruje Jiří Černický. Práce studentů ze zimního semestru 2012/13 můžete na pražské VŠUP vidět do čtvrtka 21. února, otevřeno je denně od deseti do osmnácti hodin.

Spustit audio