Výběr z finále Czech Grand Design

28. leden 2012

V Národním technickém muzeu můžete do 29. dubna vidět finalisty soutěže Czech Grand Design. O tom nejlepším, co u nás vzniklo v roce 2011 na poli designu, grafiky, módy, šperků a fotografie se bude definitivně rozhodovat 10. března.

Svůj názor můžete při návštěvě výstavy vyjádřit i vy a ovlivnit tak výsledek ceny veřejnosti. V Modeschau jsme připomněli některé finalisty, kterým obzvlášť držíme palce: šperky Zorya a módní kolekce Zuzany Kubíčkové a Zdenky Imreczeové.

Architektonické pojetí výstavy Czech Grand Design 2011 zpracovali Hippos Design a podle nás odvedli velmi dobrou práci. Na fotografie se můžete podívat třeba na spřízněném blogu Modeschau 11koček. Protože je naším zájmem především autorská módní tvorba, soustředili jsme se hlavně na tuto kategorii. Určitě v ní nepřehlédnete kostkované šaty z kolekce La Defence od Zdenky Imreczeové. Její variabilní saka, kabáty a kalhoty vynikají jednoduchou elegancí, která ale není na úkor originalitě. Jeden oděv má většinou více možností, můžete odepínat a připínat dekolt, límeček nebo sukni.

Od prvního zhlédnutí na fashion weeku Designbloku jsme zamilovaní do kolekce s/s 2012 Zuzany Kubíčkové. Absolventka VŠUP, která momentálně žije a pracuje v Miláně, se mimo jiné inspirovala renesanční textilní technikou, která vytváří specifické plastické efekty a umožňuje pružnost jinak pevného materiálu. Je dobře vidět právě na vystaveném exponátu na CGD v Národním technickém muzeu. Kromě kouzelných psaníčkových kabelek je kolekce zajímavá i neobvyklým posunem límečků, které se objevují v roli pásků. Celek působí svěžím, křehkým a poetickým dojmem, který umocňují pastelové barvy.

Letos bude poprvé udělena cena roku pro designéra šperků. A vzhledem k loňskému zjevení v podobě šperků Zorya se nabízí spekulace, jestli jim tato cena nevznikla na míru. Nemyslíme to rozhodně ve zlém. Výjimečná kolekce Virus, o které jsme mluvili v prosincové Modeschau si takové ocenění určitě zaslouží. Další novinkou je, že si letos může veřejnost prohlédnout práce všech nominovaných, kteří dostali alespoň dva hlasy akademie. Výstava trvá do 29. dubna a je otevřená od úterý do pátku od 9:00 do 17:30 a o víkendu od 10:00 do 18:00.

02501920.jpeg

Odkazy:
2011.czechgranddesign.cz

Playlist:
Creep – Animals Alpines Remix (uns.)
White Hinterland – Requiem pour un Noc, Serge Gainsbourg cover (Dead Oceans)
La Sera – Please Be My Third Eye (Hardly Art)
Merit Hemmingson – Brudmarsch efter Florsen i Burs (EMI Music Sweden)
The Miracles Club – I Can't Help It (Wurst)
La Bambola Del Dr Caligari – Deep Skanner (Forced Nostalgia)
Expo 70 – Moon Raga (Sound Of Cobra)
Cybotron – El Salvador (Fantasy)
White Car – Now We Continue (Hippos in Tanks )
No Zu – Tattooed Head (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.