Východiska: Oboustranně dvoudílny Střed Světa

10. červen 2015

Střed Světa, je český hudobník, ktorého nezaraditeľná tvorba si získala mnohých fanúšikov z radov priaznivcov divnej elektroniky na celom svete. V Čechách napriek tomu zostala viacmenej nepovšimnutá. Střed Světa si razí svoju vlastnú, skutočne experimentátorskú a ojedinelú cestu.

Jeho posledný album, Oboustranně dvoudílny, vyšiel na britskom vydávateľstve Zam Zam ako dvojkazeta obsahujúca vyše dve hodiny hudby. Jedná sa o akýsi prierez doterajšou tvorbou Středa Světa, s trackmi produkovanými v období posledných rokov. Střed Světa s hudbou narába ako s nekonečným palimpsestom - nové tracky vznikajú zo starých, jeho zvuk sa “prevteľuje do nových štruktúr rozkladom tých včerajších”.

“Vlastně ani vůbec nevím, co dělám, ale dělám to dost dlouho na to, aby to mělo nejaký výraz. Většinou začinám tím, že střihám předchozí smyčky a skeče a doplňuji je nějakými dalšímy zvuky, jako například diktafonovými nahrávkami laciných kláves, rádiových ruchů, dřevěných perkusí, digitálních zvuků a tak dále. Spíš mě zajímá to, jak jsou ty zvuky prolnuté a pokřivené, než jejich původ. Zbytek je taková ochočená náhoda a ve výsledku je to taková veteš, která se snaží rozložit a obrůst plevelem,” vysvetluje hudobník.

Střed Světa sme spoznali vďaka projektu Easterndaze. Jeho hudba nás oslovila svojou mimozemskou atmosférou, a až humorne rozbitou štruktúrou, ktorá tam kde techno pravidelne pulzuje, akoby vrátko krívala a pohybovala sa dopredu zvláštnými plíživými pohybmi. Dávne inšpirácie ako ranný rave, alebo eurodance, sa spájajú so spomienkami na IDM, a z bordelu samplov s nejasným pôvodom náhodne a intutívne vyrastajú zvláštne zmutované a rozpustené štruktúry jeho trackov.

Štyri strany nahrávky Oboustranně Dvoudílny aj napriek svojmu rozsahu poslucháča neprestanú prekvapovať. Okrem kratších trackov na strane A a D kazety obsahujú aj štyri dlhsie kompozície z ktorých najdlhšia má až 23 minút. Dvojkazetu Oboustranně Dvoudílny, ktorej 35 kusov sa už vypredalo, môžte nájsť v digitálnej podobe na bandcampovej stránke vydávateľstva Zam Zam.

EN
Střed Světa is a Czech musician, whose undefinable production has gained him a global following of weird electronica afficinados. However in Czech his music is still relatively unknown. Střed Světa is a trailblazer in a truly experimental and unique sonic way.

His last record, the double tape Oboustranně dvoudílny released by the UK label Zam Zam contains more then two hours of music. It is a summary of Střed Světa's production of the last years. His way of dealing with music resembles an infinite palimpsest – new tracks are created from old ones – in his own words his sound “reincarnates into new structures by decaying the old ones”.

“I actually don't know what I do at all, but I do I long enough for it to have a certain expression. Usually I begin with cutting previous loops and sketches, enhancing them with some new sounds such as dictaphone recordings of cheap keyboards, radio noise, wooden percussions, digital sounds, etc. I am more interested in how these sounds overlap and are bended then by their origin. The rest is tamed chance and the end result is junk that tries to decompose and grow over with weed.”

We discovered Střed Světa thanks to our project Easterndaze. His music has engaged us with its alien atmosphere and a wacky damaged structure. Where techno music pulsates periodically, Střed Světa's music crankily limps and creeps forward with strange sneaky movements. Remote inspirations such as early rave or eurodance coalesce with IDM reminiscences and strangely mutated and molten structures of Střed Světa's tracks emerge from a clutter of samples of unclear origin.

Four sides of Oboustranně Dvoudílny never stop to surprise the listener. Apart from shorter tracks on sides A and D, sides B and C contain four lnger compositions with the longest one having 23 minutes. The double tape's 35 physical copies have been already sold out, but you can have a listen and get the digital version of it on the bandcamp page of Zam Zam Records.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.