Východiska: Ženy a macedónska hudobná scéna

9. duben 2014

Genderová vyrovnanosť v hudobnom biznise je otázka, ktorou sa zaoberá nejedno štúdium popkultúry. Pravdou je, že percento žien, ktoré sú nielen popovou pastvou pre oči mužského diváka, ale aj rešpektovanými producentkami a umelkyňami, čoraz viac rastie.

Napriek tomu, aj počas našich ciest v rámci projektu Easterndaze bolo očividné, že ženský element na elektronickej a nezávislej hudobnej scéne, je stále minoritou. Zmeniť to chce aktuálna macedónska kompilácia Nekoi devojki, o ktorej sme sa rozprávali s jej autorom, Gjorgjim Janevskim, ktorý pôsobí na alternatívnej rozhlasovej stanici pre mladých Kanal 103, ktorá sídli v hlavnom meste Skopje.

Niekto by to mal urobiť. Nezáleží na tom, či som muž alebo žena. Najdôležitejšie je, že to vôbec vzniklo. Začiatkom februára sa tu uskutočnil festival nezávislých labelov z Macedónska. Ja som vo svojej rozhlasovej relácii hostil umelcov, ktorí na tejto akcii vystupovali. Uvedomil som si, že z dvadsiatich vystupujúcich boli len tri ženy,” hovorí autor projektu.

Kompilácia obsahuje 15 kapiel a projektov, ktorým dominujú ženy pôsobiace na macedónskej nezávislej scéne. Väčšina z nich je stále neznáma.Väčšina dievčat na kompilácii sa navzájom nepozná. Je tam veľa žánrov, niektoré umelkyne tu už ani nežijú. Dúfam, že tento album bude pre mnohé povzbudením. Ak by na základe tejto kompilácie vznikla aspoň jedna spolupráca medzi participujúcim hudobníčkami, tak bude jej cieľ splnený,“ dodáva Gjorgji Janevski.

03098803.jpeg

Women In The Macedonian Music Scene
Gender equality in the music industry is a question discussed by numerous pop-cultural studies. The truth is, that the percentage of women, who are not only a human equivalent of eye candy, but also respected producers and artists, has been growing. In spite of this fact, and also proven by our travels as part of the Easterndaze project, it has been obvious, that the female element in electronic and independent music scene, still remains a minority. A recent Macedonian compilation, Nekoi devojki, aims to change this. The compilation features 15 bands and projects fronted or featured by women, operating on the independent Macedonian music scene. Most of them remain under the radar. We spoke to its author Gjorgji Janevski, to find out more.

Links:
nekoidevojki.bandcamp.com/album/nekoi-devojki
easterndaze.net/tagged/Macedonia

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.