Vyčistit zuby, napít se, vyčůrat a spát! Nefunguje? Poslechněte si, jak vyzrát na dětský spánek

11. březen 2021

Martina se tentokrát online spojila s mámami Míšou a Marií a povídaly si o tom, jaké mají spací rituály. Jak dlouhý a kvalitní je spánek rodičů malých dětí? Co pomůže k rychlejšímu usínání a co jsou naopak osvědčení zabijáci dětského spánku? Jedno je ale jasné – když děti nakonec usnou, jsou to ti nejkrásnější tvorové pod sluncem.

Míša se svým mužem uspává dva syny ve věku šest a dva roky najednou, ale každý den se střídají, jednou ona, jednou manžel. Usínací rituál trvá někdy hodinu, častěji ale i dvě a mnohdy se stane, že při něm usnou všichni tři.

Usínací rituál může trvat i několik hodin a mnohdy se stane, že kromě dítěte usnou i rodiče

To u Marie poslední týdny uspává dvouletého syna Edu nejčastěji její přítel: „Filip si nakoupil spoustu knih pro děti bez obrázků a já ho podezřívám, že našeho syna prostě unudí svým hlubokým monotónním mužským hlasem. Takže je tam v ložnici najdu po desáté spát vedle sebe, zhasnu lampičku a probudím Filipa,“ popisuje usínání Marie.

Míša i Marie mají doma batolata, proto se většinou v průběhu noci k dítěti budí třikrát – jednou lehce po půlnoci, pak kolem třetí a poté nad ránem. Vstávání k dítěti je tak často provázené nejen vůlí jej co nejrychleji zase uspat, ale i podrážděností a stresem: „Já jsem si na to nezvykla a pořád doufám, že to za týden skončí. Ale někdy vybuchnu a to pak vím, že se musím domluvit s partnerem a pořádně se vyspat, bez ohledu na cokoli,“ popisuje Marie. 

Co dělají maminky pro to, aby mohly celý den fungovat, když se v noci pořádně nevyspí? A čeho je lepší se vyvarovat, když chceme, aby dítě líp usínalo? Poslechněte si povídání o rodičovské nevyspalosti v Houpačkách!

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.