Vymyšlená slova a experimentální zvuk. Hudebnice Josefina Dusk letos vydala druhé EP

31. říjen 2022

Hudebnice Josefína Dušková aka Josefina Dusk vydala letos v srpnu druhé EP Šklabuník (My Jellyfish). Nabízí na něm kombinaci experimentální elektroniky a synth popu se špetkou industriálního zvuku nebo vlivu Skandinávie. Vystudovala divadlo, dnes by se ale ráda naplno věnovala hudbě. Ve vysílání Radia Wave uspěla již v minulém roce, když se umístila na druhém místě v hitparádě neobjevených Startér.

Josefina začala s tvorbou vlastní hudby v Londýně, kde žila tři roky. Co ji nakonec přimělo k návratu do Čech? „Zjistili jsme, že máme v Táboře volný barák. V Londýně jsme platili velký nájem, byl covid a všechno bylo svým způsobem rozbořené. Už nás tam nic nedrželo. Když jsme zjistili, že máme dům na jihu Česka, rozhodli jsme se ho zrekonstruovat a bydlet v něm,“ říká o svém návratu.

Hudebnice si v běžné mluvě ráda hraje se slovy. Tak vznikl i název letošního EP. „Šklabuník je vymyšlené jméno. Jednu dobu jsme ho používali na jakoukoliv situaci, která se děla. Například jsem řekla „podej mi šklabuníka“ a myslela jsem tím hrneček. Už přesně nevím, jak to vzniklo. Tím jménem jsem posléze pojmenovala svou mysl. Jellyfish je mozek, Šklabuník pak název toho mozku,“ vysvětluje Josefina.

Která domácí kapela je hudebnici blízká svou estetikou? A proč ráda na veřejnosti nosí výrazné líčení a oblečení? Poslechněte si celý rozhovor s Josefínou Duškovou alias Josefinou Dusk.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.