Vyrazte na výlet za literaturou! Tipy na podzimní knižní festivaly

31. srpen 2022
Záložka

Je tu nejvytíženější období knižního světa – vychází množství novinek, čekají nás festivaly, autorská čtení, křty a nejrůznější setkání. Do Záložky proto přišla nakladatelka a knihkupkyně Veronika Benešová Hudečková, která nám pomůže se zorientovat v podzimních knižních veletrzích a festivalech.

Pojítkem všech zmiňovaných akcí je ukázat šíři spektra knih, které u nás vycházejí, a přivést lidi ke čtení. Jednou z událostí je teprve druhý ročník Art Book Fair, který se koná v nádherných prostorech Trojského zámku. Festival pořádá Galerie hlavního města Prahy a je zaměřený na umělecké publikace, galerie i malé nakladatele. Nebudou chybět dílny ani besedy – například na téma, jaký je rozdíl mezi skutečnou a ekonomickou hodnotou knihy.

„Umělecké knihy jsou takové, které se týkají výtvarného umění, ale taky ty, které mají umělecké ambice samy o sobě – autorské knihy, knížky vycházející v malém nákladu nebo bibliofilie,“ doplňuje Veronika.

Veronika Benešová Hudečková

Mezi její mimopražské tipy patří Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, který je jiný než ostatní festivaly. Návštěvníci můžou vybírat z pestré nabídky vystavovatelů, které jinde nepotkají a kteří nabízejí knížky s méně obvyklými tématy  jde totiž o naprosto otevřenou akci. Současně je zvlášť pro malé nakladatelé přínosné, že tam hojně jezdí i knihovníci a knihovnice. Za organizací veletrhu stojí už 32 let Markéta Hejkalová. A vy si můžete pustit starší Záložku, ve které jsme s ní mluvili o knize Válka o pravdu Miky Waltariho.

Kromě samotných tipů se s Veronikou bavíme i o tom, jak se jednotlivé festivaly prezentují, jak potom vypadají na místě, kdo na ně chodí a jaká je na nich atmosféra.

Poslechněte si celý rozhovor s Veronikou Benešovou Hudečkovou a nechte se inspirovat sedmi knižními festivaly v Praze, Plzni nebo v Táboře.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.