Výstup z vězení může být jako cesta do tmy, říká terapeut uživatelů drog ve vězení

22. leden 2021

Poradenství pro uživatele drog ve vězení není zájmová činnost, která lidem zkrátí trest, vydržet v kontaktu a mluvit o svých problémech není snadné. Vězení je místo, kde lze mluvit i s lidmi, kteří do běžných léčebných služeb nedorazí. Téma viny je obtížné, některé příběhy lidí jsou natolik tragické, že užívat drogy se mohlo zdát v tu chvíli jediným možným východiskem, které bylo k dispozici. 

Muži i ženy za sebou mají mnoho zažitého násilí i zneužívání všeho druhu. V některých rodinách se užívání drog předává z generace na generaci.

Vojtěch Betka je vedoucím Centra pro osoby v konfliktu se zákonem neziskové organizace Sananim. Pracuje převážně s uživateli návykových látek, kteří se často v souvislosti se svým návykem dostali do vězení. Specifické místo a možnost mluvit s klienty otevřeně o jejich závislosti i ve výkonu trestu dává jemu a jeho kolegům skutečnost, že jako osoby externě vstupující do věznice mají jasně definované oblasti, o kterých musí personál věznice informovat, a zároveň poměrně širokou škálu témat, která zůstávají v terapeutickém prostoru a dále se nesdělují.

Věznice, vězeň, vězení, mříže, odsouzený, vazba, cela, zločin, kriminalita, ruka, pouta, výkon trestu. Ilustrační foto

Práce s uživateli drog ve vězení nekončí jejich propuštěním. Představa, že po propuštění z vězení začíná lidem nekončící svobodný mejdan, je ale mnohdy mylná. „Ti lidé se často nemají kam vracet, nebývají očekáváni s otevřenou náručí a většinou ani nemají finanční prostředky na to, aby mohli venku nějak bezproblémově fungovat,“ říká Vojtěch Betka v Diagnóze F.

Cesta ven z vězení tak může připomínat cestu do tmy a domluvená schůzka s někým, koho člověk potkával poslední rok ve vězení, může být světlem, ke kterému je možné doplout.

Jak časté jsou mezi odsouzenými problémy s návykovými látkami? Jak se daří realizovat plány, které vznikly ve výkonu trestu? A může vězení někoho vyléčit? Poslechněte si Diagnózu F s Vojtěchem Betkou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

  • Jak se žije ve vězení?

    Když někdo spáchá zločin, je patřičně usvědčen a nastoupí do vězení, společnost by mohla být spokojená. Když pak v médiích vidí humánní životní podmínky, ve kterých...

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.