Za hranice heslovitých afirmací. SZA i Little Simz na novinkách přináší hlavně komplexní textařství

19. prosinec 2022

Žebříčky nejlepších desek pro rok 2022 jsou uzavřené. Před koncem roku se ale stihla objevit dvě zásadní alba, o kterých se pravděpodobně bude diskutovat ještě dlouho. Na jedno z nich se čekalo dlouhých pět let, druhé přišlo nečekaně už po roce a čtyřech měsících po svém veleúspěšném předchůdci. Mluvíme o albu SOS od americké rapperky a zpěvačky SZA a Britce Little Simz, která překvapila s novinkou NO THANK YOU.

Začněme první jmenovanou. Rodačka z Missouri na prostoru třiadvaceti songů vytváří výrazně eklektičtější kolekci, než s jakou přišla na svém debutu. Najdeme tu melodické R&B dojáky, s jakými si SZA udělala jméno. Na úplně novou úroveň tu ale dotahuje svůj načatý experiment s kytarovým zvukem – po vzoru Olivie Rodrigo nebo Machine Gun Kellyho vrací do hry pop punk, třeba jako v tracku F2F. Na Nobody Gets Me zase přichází s dost typickou power balladou, která donutí zavzpomínat klidně třeba na kapely jako Nickelback. Překvapivé.

Britská rapperka s nigerijskými kořeny Little Simz zase přišla s novinkou jen pár týdnů poté, co za svůj předchozí úspěšný kus Sometimes I Might Be Introvert získala prestižní ocenění Mercury Prize. Stěžejním tématem desky NO THANK YOU se stala kritika hudebního průmyslu. Napříč albem tu Little Simz stojí v pozici spravedlivě rozhořčené mladé ženy, kterou její pracovní podmínky dostaly na pokraj osobního kolapsu.

Ani ona se podobně jako SZA nesnaží budovat sama o sobě obraz hvězdy a nezdolné superhrdinky. Hned v úvodním tracku Angel rapuje, že nikdy nestála o to být nesmrtelná a přirovnává vztahy s hudebním průmyslem trochu ke smlouvě s ďáblem, který výměnou za duši hudebníků věčnou slávu nabízí.

Kdo stojí za zvukem alba NO THANK YOU? A proč Little Simz kritizuje hudební průmysl? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.