Začíná podcast Hrana, série o mužské body imagi a soubojích s vlastním tělem

19. říjen 2021

„Když mi bylo osmnáct, řekl mi jeden blízký člověk, ať se o ty špeky na břiše dobře starám. Nic jsem neodpověděl, ale strašně mě to urazilo. A hlavně to v mé hlavě spustilo nikdy nekončící pocit, že jsem tlustý,“ říká autor série Hrana, dokumentarista Lukáš Houdek. V pěti dílech autorského dokumentárního podcastu bude od 2. listopadu vyprávět příběhy kluků a mužů, kteří se kvůli snaze o změnu nebo udržení určitého vzhledu dostávají do hraničních situací.

„Myslel jsem si, že ostatní kluci své tělo až tak neřeší. Když jsem se o tom, že se hlídám a občas si počítám kalorie, zmínil před pár známými, překvapilo mě, kolik z nich mělo se svým tělem problém také. Došlo mi, že v tom rozhodně nejsem sám. Že je nás naopak celkem dost. Jen o tom nemluvíme,“ popisuje Lukáš Houdek.

Se svými příběhy se Lukášovi svěřila řada mužů. Mezi nimi i osobnosti veřejného života, jako moderátor Čestmír Strakatý, herec Dan Krejčík, hudebník Jordan Haj nebo model Šimon Kotyk. Vedle toho, jak muži vnímají své tělo a jak by toužili vypadat, série sleduje také to, jak se honba za dokonalou postavou promítá do vztahů nebo jak souvisí s kariérou.

Širší souvislosti a hloubku různých problémů a poruch spojených s tlakem na fyzický vzhled mužů doplňují rozhovory s odborníky z oblasti psychologie, popkultury nebo estetické medicíny.

O společenském tlaku na vzhled žen se v posledních letech mluví čím dál víc. Jsou ale pod tlakem také muži? Jak své nejistoty řeší? A kam je mohou zavést? Poslechněte si v pětidílné podcastové sérii Hrana od 2. listopadu každé úterý na Radiu Wave.

Podcastovou sérii Hrana poslouchej od 2. listopadu na wave.cz/hrana, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Kredity:

Autor: Lukáš Houdek
Dramaturgyně Radia Wave: Veronika Ruppert
Dramaturg tvůrčí skupiny Dokument: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Radek Veselý
Hudba: Václav Rouček
Vizuál: Adam Křena
autoři: Lukáš Houdek , Veronika Ruppert
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka