Začínají Postíže: Podcast mladých a nemocných o světě posedlém zdravím

19. září 2023

„Už máme dost toho, jak se o lidech, jako jsme my, mluví v médiích. Zasloužíme pozornost i tehdy, když nelámeme rekordy a nepodáváme heroické výkony,“ říkají Zuzana Kašparová a Jakub Strouhal. V podcastové sérii Postíže, která startuje na Radiu Wave 26. září, dávají slovo zdravotně postiženým vrstevníkům. V šesti uvolněných rozhovorech komentují všední realitu života ve světě, který adoruje zdraví a výkon.

Zuzana s Jakubem v šesti epizodách postupně rozebírají každodenní komunikační faily, vztahy a sex, dostupnost a kvalitu péče nebo systémovou diskriminaci ve škole a v práci. V podcastu Postíže uslyšíte mimo jiné medičku Anežku Daškovou, hudebníka Ondřeje Holého aka Dné nebo Šimona Hlinovského.

„Zajímají nás zkušenosti lidí, kteří nezapadají do společenských představ o zdravím oplývajícím mládí,“ vysvětlují Zuzana a Jakub. „Rádi bychom upozornili na to, že my, zdravotně postižení lidé, nejsme chyba systému, ale že chyba je v systému jako takovém. Pevné zdraví na celý život nejspíš nebude mít nikdo z nás. Dříve nebo později se bude to, o čem v Postížích mluvíme, týkat každého,“ říká Zuzana Kašparová.

O autorech:

Zuzana Kašparová

Zuzana je spoluautorkou podcastu Vyhonit ďábla a také lektorkou a facilitátorkou. Školí sexuální výchovu pod organizací Konsent a spolupodílí se na koordinaci mezinárodního projektu o občanské angažovanosti Akumulátor. Spolu moderovala pořad Na Záchodcích pro iVysílání České televize. Už desátým rokem učí streetdance. Studovala politické vědy a žurnalistiku na Masarykově univerzitě a Univerzitě Karlově. K občasnému psaní článků ráda zakousne olomoucký tvarůžek.

Jakub Strouhal

Jakub Strouhal žije v Brně, kde vystudoval práva, a je spoluautorem queer podcastu KYDY. Jeho hudebnímu projektu Wheel Cherry vyšla letos deska Discopláň, vydal také básnickou sbírku Haloklina a vyrábí svíčky. Od roku 2019 používá elektrický vozík značky Meyra. Miluje vůni pačuli a v jednopokojovém bytě nad náměstím Svobody, píše filmové recenze a stará se o jednu monsteru.

 
Foto: Tereza Kunderová a Janek Jaskmanický
Grafické zpracování: Vladimír Staněk
Připravil: Jakub Strouhal
Připravila: Zuzana Kašparová
Dramaturgie: Veronika Ruppert
Zvuk: Ladislav Čurda
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Produkce: Veronika Ruppert

Podcastovou sérii Postíže poslouchejte na Radiu Wave od 26.9. 2023. Každé úterý přistane nový díl na webu wave.cz/postize, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.