Žádná galerka v Oktagonu nerozhoduje, tvrdí Novotný. MMA dělají i děti nízkého věku

7. červenec 2023
Tribuna

Bojové sporty a polosvět k sobě mají dlouhodobě blízko. I podstatná část MMA bojovníků pochází z prostředí, ve kterém není daleko k ráně ani k vazbám na lidi s pochybnou pověstí. A ti mají často své oblíbence, které rádi podporují a ukazují se v jejich společnosti. I to se pak v bojových sportech odráží na skladbě publika či sponzorů.

Jak se s tímto kontroverzním jevem vypořádává Oktagon a jaké mají vlastníci organizace plány na případný prodej? To je tématem druhé části rozhovoru se spolumajitelem a promotérem Oktagonu Ondřejem Novotným. První část interview najdete zde.

Ačkoliv spoustu bojových sportů z podstaty už veřejnost i média bez problémů přijaly, na MMA se stále mnozí dívají skrz prsty. Což ovlivňuje i případné obchodní partnery v rozhodování, jestli se připojit ke značce Oktagon.

„Nemám pocit, mám jistotu,“ odpovídá Novotný na otázku, jestli má pocit, že Oktagon potřebuje uznání veřejnosti, aby přitáhl nové partnery. „Ptal jsem se jednoho z největších českých pivovarů, proč nemáme žádné české pivo spojené s Oktagonem. A oni mi řekli, že v jejich kodexu stojí, že se nemohou spojit s žádným násilím. Já na to, že jsme uznaný sport, máme mistrovství světa, Evropy, dělají to děti všude možně od malého věku.“

Ondřej Novotný

Má na rozhodování případných partnerů vliv i prostředí šerosvěta, který se okolo MMA pohybuje? „Žádná galerka u nás prostě nerozhoduje o ničem, což se týká i partnerů. Protože reálně na Oktagon nechodí. Nechci to těm ostatním udělat, ale jestli nějací zlouni někam chodí, tak určitě ne k nám, řeknu to takhle. My jsme je vlastně vyhnali tím prostředím,“ říká Novotný.

„Jací lidé byli na koncertech Marka Ztraceného? Všichni, já jsem je tam viděl. Jací lidé chodí na fotbal?“ předkládá Novotný řečnickou otázku. „Jen u nás je to démonizováno, protože je to jednodušší. Protože ti lidé sedí v první řadě vedle Leoše Mareše. To je znovu jen pro mě políček, který se dá lehce otočit. Znamená to jen, že je to nejlepší produkt a všichni tam chtějí být. Cpou se tam lidé, kteří na to mají a kteří jsou zajímaví pro společnost,“ tvrdí promotér.

Nejsou však bojové sporty či MMA konkrétně víc spjaté s kontroverzními strukturami? „Je jasné, že spousta kluků je z ulice, udělali nějaké přešlapy,“ myslí si Novotoný. „Být profesionálním zápasníkem MMA na ně klade brutální nároky, takže než se dostanou k nám, mají většinou tyhle věci dost často za sebou. Ale když si vezmu i jiné sportovce, mají na sobě často taky navázány tyhle frajery. Můžeme se bavit i o hudbě. Proč? Je to vždy pozlátko, které je vidět, hezky to bliká, hraje, lidská nátura je ve finále všude stejná,“ soudí.

Vadily by spolumajiteli Oktagonu investice z Číny nebo Saúdské Arábie? A v čem by mu pomohlo, kdyby se díval na seriál Succession? Poslechněte si novou Tribunu s Ondřejem Novotným.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.