Úspěch Oktagonu? Humbuk nám nestačí, říká Novotný. Chceme Vémoly hledat v Evropě

30. červen 2023
Tribuna

Sportovní organizace, která roste jako žádná jiná v České republice. Oktagon je fenomén, který bourá čísla sledovanosti a čtenosti, ale pořád do určité míry rozděluje nejen sportovní veřejnost a říká si o respekt. Co stojí za úspěchem Oktagonu, jak funguje a kam ho posouvat dál? O tom všem v prvním díle speciální Tribuny se spolumajitelem a nejznámější tváří organizace Ondřejem Novotným.

Oktagon, stejně jako celé MMA, má slabost pro bombastičnost. A stejně tak je tomu i v případě jeho hlavní postavy, nicméně leckdy je oprávněná. Ačkoliv by se ovšem mohlo zdát, že růst sportu je raketový, sám Novotný to vnímá jinak –⁠ a počítá i roky, které vložil do budování svého zázemí v bojových sportech.

„Na to, aby byl Oktagon tím, čím je, jsem se připravoval od roku 1999. A s Oktagonem jsem začal v roce 2016. To není o tom, že bych naskočil na vlnu. Tehdy jsem začal dělat bojové sporty a rozhodl jsem se, že budu ten, který v nich bude nejvíc relevantní,“ říká přesvědčeně v novém díle Tribuny.

Karlos Vémola

Jakkoliv k bojovým sportům patří hype, nadsázka a silácké výroky i tvrdé slovní výpady, podle Novotného jen to není samotným strůjcem úspěchu. „Humbuk okolo nestačí. To je násobek. My se můžeme zbláznit, udělat všechno správně, ale zápas nemusí být nejzajímavější. Někdo si řekne, že je to tak v pořádku, někdo si v tom najde krásu nebo zajímavost. Ale kdyby ten duel byl byl fantastická přebíjená, tak vyskočíme o vesmíry jinam,“ upozorňuje Novotný.

Tři nejsledovanější akce Oktagonu obsahovaly jeho hlavní sportovní tvář na českém poli, a sice Karlose Vémolu. Kariéra Tiger Kinga českého šoubyznysu už ale postupně směřuje ke konci, což i organizaci nutí řešit budoucnost. A ta podle Novotného leží v zahraničí. „Naše vize je být formule 1 MMA pro Evropu a Střední východ. Mít za rok v každé zemi pár zastávek, ale víc asi ne. Aby to byl všude cirkus a všude to jelo,“ předestírá Novotný velké plány.

Proč se Oktagon zařadil mezi největší MMA organizace na světě a čím se od ostatních chce odlišovat? Poslechněte si novou Tribunu s Ondřejem Novotným.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.