Zadýchávám se i při výstupu na Říp. Je to důkaz, že žiju, říká horolezec Mára Holeček

15. srpen 2024

Jeden z nejlepších horolezců současnosti, dvojnásobný držitel Zlatého cepínu za nejlepší světový lezecký výkon Mára Holeček se s námi vydal na Expedici na Říp.

Pavel Sladký a Mára Holeček si povídají při výstupu na Říp

„Říp pro mě má velkou symboliku, nejen kvůli Praotci Čechovi,“ vypráví elitní český horolezec. „Malebné Čechy jsou odsud jako na dlani. Vidím odsud i na místa, kde se odehrály moje starty a kde se zrodila moje chuť navazovat na příběhy předchůdců z té naší horolezecké tlupy,“ usmívá se dvojnásobný držitel neprestižnější světové horolezecké ceny, Zlatého cepínu.

Mára Holeček a Pavel Sladký při výstupu na horu Říp

„Zadýchávám se i při výstupu na Říp. Je to důkaz, že žiju,“ směje se. „Taky jsem na Říp tlačil tatínka na konci jeho dní na kriplkárce,“ vzpomíná s typicky neuctivým humorem Mára Holeček. „Vyzvedl jsem ho z nemocnice a když jsme scházeli z kopce dolů, spustil se liják a udělal z cesty jedno velké kluziště. No, neubrzdil jsem to. Klouzali jsme dolů, já držel jen jedno madlo a nohama zapřený jsem se s tátou řítil dolů,“ vypráví v novém dílu podcastové série Expedice.

Poslechněte si rozhovor, který vznikl během cesty na horu Říp. Sérii Expedice připravuje autor podcastu Casablanca Pavel Sladký.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.