Zakladatel labelu TyNikdy Idea: Jana Kirschner mě ve studiu dusila, děkuju jí za to

24. květen 2021

Idea je rapper, producent, zakladatel i majitel labelu TyNikdy, který má prsty nejen ve vzniku mnoha desek, ale také řady oblečení a doplňků. Pamětníci si ještě vybaví Smackův diss na dvojici IdeaFatte, který byl kdysi jednou z nejvýraznějších událostí pronikání grimeu na české území. Při pohledu zpátky ovšem vynikne především cesta, kterou od té doby ušla nejen česká scéna, ale také Idea.

Na své poslední desce O beatech a lidech si Idea vyzkoušel i roli výhradního producenta a shromáždil kolem sebe pestrou paletu spolupracovníků různých žánrů a generací. Na jedné desce se tak potkává zpěvačka Jana Kirschner s rapperkou Hellwanou nebo programově ukřičená parta Crystal Kidz s pozapomenutým klenotem českého rapu 6Polnic.

Právě píseň Nespavost od 6Polnic přitom patří hudebně i textově k tomu nejsilnějšímu, co se u nás v klasických rapových vodách za poslední roky urodilo. Pokud Edúv Syn v minulém díle podcastu zmiňoval, že pozoruhodné věci často vznikají v momentech, kdy rappeři přemýšlí nerappersky, pak Idea toto tvrzení poslední deskou jednoznačně potvrzuje.

Co si myslel Dědek (6Polnic), když mu Idea nabídl spolupráci? Jakou radu dal Ideovi Vladimir 518 poté, co mu vykradli studio? A jak moc ho při natáčení trápila Jana Kirschner?

Kolik fanoušků přibylo Michajlovovi během pobytu ve vězení? Jak to vypadá v psychiatrickém ústavu v Pezinoku, o kterém vyprávěl Edúv Syn? A která spolupráce byla pro Ideu nejnáročnější? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka