Kato z Prago Union: Historky s policajtama si nevymejšlim, čeká mě 200 hodin práce v botanický zahradě

8. červen 2023

Rapper Kato předsudky o jeho nedochvilnosti dementoval tak, že na rozhovor přišel dokonce v předstihu. A to i přesto, že toho za poslední den a noc příliš nenaspal. Kato je prototypem člověka, pro kterého je potloukání se denním chlebem, žije okamžikem a plánování pro něj moc neznamená. Nejspíš i díky tomu dokáže ve svých textech zachytit životní okamžiky s výstižností a nadhledem, které v českém rapu nemají obdoby.

Jeho texty už dokonce opustily hranice rapu a začíná psát pro další kapely nebo tvoří hudbu pro divadelní představení. Katova výjimečnost na tuzemské scéně vynikne ještě víc ve srovnání s rappery, kteří okupují žebříčky hitparád. Kromě hudby se navíc v poslední době začal věnovat i malování – tvoří obrazy nebo unikátní ručně malovaný merch v limitce po jednom kuse.

Čtěte také

I přes to všechno je Kato pro některé posluchače pořád „ten z Chaozzu“ – kapely, která jako první u nás představila rap masám, stejně jako se dokázala spálit nevýhodnými smlouvami major labelů a ukázat tak ostatním, čemu se vyhnout. V aktuálním Brrrapu se dozvíte víc o jeho fotbálkové vášni nebo trablích s policií. „No třeba dneska jsem byl nastoupit veřejně prospěšný práce. Teďka budu pracovat v botanický zahradě 200 hodin,“ říká s úsměvem.

Kato také po více než pětadvaceti letech oživuje projekt Rigor Mortiz, v jehož rámci pracuje s tématem smrti a vším, co s tím souvisí. Ovšem jak jinak než s jeho typickým nadhledem.

Jak souvisí přezdívka Kato a filmy s růžovým panterem? Kam se přestěhovalo legendární studio Strojovna? Jakým způsobem drží České dráhy nad vodou? A jaké speciální výhody má v jídelním voze?

Jaký recept na úspěch má TK27? Které členy Central Gangu poznal Shaka při hromadné bitce? A kde můžete potkat Kata při vykonávání veřejně prospěšných prací? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, jim pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Rozhovor s Katem byl předtočený. Některé informace, které v něm zaznívají, už nemusí být aktuální.

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.