Zamilovala jsem se do Karla Havlíčka Borovského, říká popularizátorka Karolína Meixnerová

13. červenec 2022
Záložka

Ovlivní nás, když známe životy těch, jejichž knížky čteme? „Když Boženě Němcové umřel nejstarší syn, upadla do depresí, přestala se o sebe starat, vypadalo to s ní bledě. V té době ale začala psát Babičku, vrátila se tak do období, kdy byla v životě nejšťastnější a tím se zachránila. My díky tomu chápeme, proč ji napsala tak, jak ji napsala,“ říká Karolína Meixnerová, bohemistka a popularizátorka klasické české literatury. Mezi její oblíbené období patří národní obrození.

Karolína kromě své tvorby na sociálních sítích objíždí nejen střední školy s besedami zejména o národním obrození. O dílech se studenti učí ve škole, ona jim nabízí berličku k tomu, aby k nim přistoupili snáz.

„Někdy si to sedne a studenti poslouchají s otevřenou pusou a vyvalenýma očima, fakt je to zajímá. Jindy mi nedají ani šanci,“ popisuje. Často ale záleží hlavně na tom, jakým způsobem na blížící se besedu nalákají studenty učitelé.

V létě se Karolína věnuje divadelní hře Egon a Honza, kterou napsala se svým kamarádem, a taky dopisuje svou první knížku Průvodce literární hysterií.

Poslechněte si Záložku s Karolínou Meixnerovou a zjistěte, že je lepší si knihu přečíst s nějakým předsudkem než ji nečíst vůbec, a co znamená, že literatura je sexy.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.