Zážitky z roční cyklocesty po Jižní a Střední Americe nestihnu zpracovat snad za celý život, říká Alis Lundová

30. září 2018

Nemít nastudované informace a velká očekávání, jet svobodně a s chutí z Mexika až do Chile, Argentiny a Urugyaye. To byl cíl, který si splnily dvě české cyklocestovatelky.

„Zrovna dnes si tak šlapu uruguayskou pampou na kole, ve sluchátkách Casablancu a Jirku Flígla a jeho Hongkong…“ Tak zněla facebooková zpráva, jen tak mimochodem v konverzaci na odlišné téma, na kterou nešlo nereagovat. Zrodilo se z ní další vydání cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

Z Mexika vstříc dobrodružství

Alena „Alis“ Lundová společně se svou přítelkyní Magdou vyrazily na velkou cyklocestu po Střední a Jižní Americe v půlce září 2017. Trvala skoro rok. Odstartovaly v mexickém Cancúnu a postupně si projely Yucatánský poloostrov, pak je potrápily kopce, serpentiny a smradlavé „chicken busy“ Guatemaly. V El Salvadoru si užívaly pláže i kafe, které si ostatně vychutnávaly po celou svou cestu, až ho na konci trasy vyměnily za yerba maté. Honduras byl pro ně problémový – zápasily s místní nepokojnou politickou situací i se zdravotními zádrhely. Na ostrově Ometepe v Nikaragui oslavily Vánoce a na Nový rok už byly v Kostarice. 

Bez sponzorů, přípravy a velkých očekávání 

Celou cestu si financovaly z vlastních zdrojů, aby zůstaly zcela svobodné, nechtěly plnit žádné sponzorské povinnosti ani psát žádné blogy anebo vést FB stránky. „Snažíme se taky nezjišťovat si o dané zemi předem příliš mnoho informací a nemít očekávání. Čerpáme spíš z cestovatelských blogů a z informací místních lidí, kterým věříme,“ říká Alis.

Martin Stiller: 7000 km po USA

02841480.jpeg

Martin Stiller je cyklocestovatel, který má za sebou dálkové cesty po Evropě a Africe, Austrálii a USA. Zároveň je to pořadatel festivalu Cyklocestování. V Casablance mluvil o své zatím poslední velké cestě po USA, které navíc předcházely kilometry „natočené” na Kubě a pobyt v Mexiku.

V Peru z obavy z turistické pasti váhaly, jestli jít na Machu Picchu, ale nakonec tam vyrazily a nelitovaly. „Jižní Amerika byla hodně jiná. Lidé byli míň otravní. Měli víc citu v komunikaci s námi.“ Krásná, intenzivní, ale náročná pro ně byla Bolívie. „Zažily jsme tam čtyři roční období, lítaly jsme tam štěstím i kruté pády,“ komentuje to Alis. Jeden z vysněných jižních cílů bylo Chile, které je ale drahé, takže tam nakonec cestovatelky strávily jen pár dní, aby nemusely expedici zkracovat. Nakonec cestu stočily do Uruguaye a Argentiny, odkud odletěly domů.

Pusťte si celý rozhovor o cestě na kole Střední a Jižní Amerikou.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související