Zázračná atmosféra Divadla evropských regionů v Hradci Králové

27. květen 2014

Hradecký mezinárodní festival Divadlo evropských regionů symbolicky uzavírá intenzivní každoroční období květnových a červnových slavností divadla (např. Flora Olomouc, Setkání/Stretnutie Zlín, Tanec Praha a další). Většinu kvalitní tuzemské produkce je sice možné objevit i na programech festivalů před tím hradeckým, přesto má několik aspektů, které ho odlišují a vytváří z něj neopakovatelný zážitek. Nejvýraznější součástí jeho půvabu je totiž Open Air Program.

Hradecký festival patří k nejstarším mezi velkými přehlídkami a soustavně mapuje česká jeviště. Vedle inscenací domácích, pohostinských souborů Klicperova divadla nebo loutkového Draku jsou tradičními hosty VOSTO5, Continuo i velmi specifické scény jako Žižkovské divadlo Járy Cimrmana. Díky nedávné fúzi čtyř subjektů – obou hradeckých divadel s občanským sdružením Poco a poco animato a Volným sdružením východočeských divadelníků. Není to tedy pouhá přehlídka toho nejlepšího, ale zároveň konfrontace tvůrčích sil souborů působících v centrech s občas neprávem přehlíženými oblastními divadly.

Festivalem přitom ožívá celé město. Hned na několika místech se během posledních dnů divadelní sezony uskuteční kolem 200 představení, což nemá v českém kontextu obdoby. Vedle hlavní programové linie vzniká paralelně v přilehlých ulicích, klubech, příležitostných sálech a hlavně bezpočtu stanů vlastní vesmír turbulentní kreativity. Těžištěm celého doprovodného programu hradeckého divadelního festivalu jsou Žižkovy sady, nad kterými se na hradbách hrdě tyčí Klicperovo divadlo. Několik stanů v řadě za sebou žije vlastním životem – povětšinou se samostatným jevištěm a barem s nepřetržitým provozem. Festivalový cvrkot, který se v okolí sadů rozléhá jako zvuk startujícího letadla, je ve skutečnosti obrovská mozaika mnohdy dekadentních a výstředních produkcí.

03130428.jpeg

Ačkoliv to může vypadat, že Open Air se samotným festivalem Divadlo evropských regionů běží trochu mimoběžně vedle sebe, jsou vyváženým celkem. Město je divadla skutečně plné a organizátorům se obvykle podaří rozsvítit každý možný kout. Výhodou je pro hradecký festival také neobvyklý jev, jakým je neustálý a neutuchající zájem místního publika o divadlo obecně.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka