Žijeme jako chytré telefony, ani v režimu spánku neumíme vypnout. Proč nás trápí nespavost?

13. leden 2021

Dobrou noc! Než usnete, jenom malá připomínka. Zítra máte zápočet, snad to umíte. Pak taky pracovní schůzka. Včera jste řekli trapnou věc. Jo, a přišel vám e-mail. Určitě je důležitý. Proč nemůžeme spát? Mohou za to hlasité myšlenky, tlak na výkon i koronavirus.

Proč nemůžeme spát, na to se ptá i stejnojmenná kniha Dariana Leadera, která na podzim vyšla v nakladatelství Paseka. V knihkupectvích se objevila po boku bestselleru Matthewa Walkera Proč spíme nebo titulu Alice Robbové Proč sníme. Knihy o spánku vycházejí jak na běžícím pásu. Čím méně času trávíme zachumlaní pod peřinou, tím více vzpomínáme, jaké to je spát.

spánek - nespavost

„Spánek, kdysi považovaný za životní přirozenost, se dnes stal zbožím, čímsi, co musíme pracně získávat a o co bychom mohli kdykoli snadno přijít,“ píše Leader ve své knize, která z nedostatku spánku obviňuje společnost posedlou produktivitou.

„Stejně jako na našich telefonech ‚režim spánku‘ znamená, že jsou fakticky nadále zapnuté, ani my nejsme schopní se doopravdy ‚vypnout‘,“ tvrdí Leader a dodává, že se z nás stávají stroje, které se neustále snaží maximalizovat svou výkonnost, dokonce i co se týče spánku. „Je to paradoxní situace. Neúprosný nával nároků vnějšího světa nám nedovolí pořádně se vyspat a teď se k těmto nárokům přidalo i tvrzení, že se pořádně vyspat musíme,“ uvažuje autor knihy Proč nemůžeme spát.

Čtěte také

Psychiatr a psychoterapeut Peter Šóš se zdráhá problematiku nespavosti zjednodušovat, ale zároveň připouští, že u mladých lidí se na problémech se spánkem nepochybně podílí i život na sociálních sítích. „Dochází k paralýze, kdy se na Instagramu srovnáváme s ostatními a pořád vidíme někoho, kdo je na tom lépe. Je to obrovský tlak na výkon,“ potvrzuje psychiatr slova Dariana Leadera.

Jak přesně nás budí sociální sítě? Jak blízko k sobě mají deprese a nespavost? A jak vaše spaní může ohrozit koronavirus? Poslechněte si spánkovou reportáž a nechte se uklidnit zvuky šumícího moře.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.