Život narcistního muže provází přesvědčení o vlastní nadřazenosti i zdrcující pochybnosti

24. září 2021

Do terapie ho přivedly úzkosti a deprese, až časem se dozvěděl, že mu život komplikuje mj. narcistická porucha osobnosti. Potíže měl v práci i ve vztazích. Když je v úzkých, bývá arogantní, dospělejší reakce na podobné situace se stále učí.

Poprvé šel Jaro Macourek do terapie proto, že se mu dlouho nedařilo dostudovat. Když s ním chtěla terapeutka mluvit o emocích, šlo to zcela mimo něj, na podobné téma vůbec nebyl připravený. Později vyhledal terapii kvůli příznakům úzkostí a depresí a řešil v ní i to, že se mu nedaří v práci. Jeho kolegové totiž nebyli připraveni adekvátně reagovat na jeho grandiózní plány.

„S prací jsem spojoval velká očekávání, chtěl jsem, aby to bylo moje teritorium, abych dělal věci lépe než ostatní, ale narážel jsem,“ popisuje střety v práci dvaačtyřicetiletý Jaro. Za racionální snahou dělat věci lépe si přitom zřetelně uvědomuje i přesvědčení, že „já jsem něco lepšího, vím to líp než vy, jsem lepší než vy, jsem chytřejší, vy jenom nevíte, potřebujete ode mě trošku osvítit“.

Náročný na své okolí byl nejen v práci, ale i ve vztazích. „Nikdo mi neříkal, že by se vztah se mnou vedl snadno. Myslím, že jsem se – po matce – naučil být na svého partnera dost náročný, a když něco nedostávám, tak mám tendenci manipulovat, abych to získal,“ říká otevřeně v Diagnóze F.

Naději ale neztrácí. „Ten, kdo má dost trpělivosti si se mnou ty věci vyhádat, tak to se mnou zvládne,“ dodává.

Jak často jej v životě provází pochybnosti a jak s nimi pracuje? Je chození do terapie selháním? A co radí lidem, kteří mají doma narcise? Poslechněte si závěrečný díl speciálu Diagnózy F o narcismu.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.