Život v orchestru jsem musela knižně zpracovat, lidé o něm nemají představu, říká Zuzana Dostálová

17. květen 2023
Záložka

„Lidé nemají představu o tom, jak žijí členové orchestru. Nejsou u nás dobře ohodnoceni. Jejich práce přitom není jen o tom, že jdou v krásném oblečení na podium a tam odehrají koncert, stálo je to dětství,“ říká na literárním festivalu Svět knihy Zuzana Dostálová, violoncellistka a spisovatelka, které nedávno vyšel román Karneval zvířat o tom, jak se žije hudebníkům v symfonickém orchestru.

Karneval zvířat je napsaný formou road movie, protože Zuzana má s hudebními zájezdy vlastní zkušenosti. Největším impulsem k napsání románu o životě hudebníků pro ni byla jedna z cest, kdy si řekla, že tohle musí nějakým způsobem literárně zpracovat. „Díky tomu můžou čtenáři konečně pochopit, jak muzikanti žijí. A navíc mám ráda sociální témata a ráda poslouchám, co se kolem mě děje, takže jsem měla nastřádané historky a taky za mnou chodili kolegové, nemusela jsem si moc vymýšlet. Bohužel tomu můžete věřit,“ dodává.

Jednou z věcí, která lidem nedochází, je, že muzikanti sice projezdí část světa, ale opravdu jen málokdy mají čas na prohlídku města. „Já to mám tak, že vždy musím ochutnat alespoň místní kávu,“ říká Zuzana, která nejdřív hrála na housle, ale od sedmi let přešla na violoncello, dnes hraje komorní koncerty i v Českém národním symfonickém orchestru, díky kterému navštívila nejslavnější koncertní síně.

Čemu holdují muzikanti? Zní hudba lépe v hledišti, nebo v orchestřišti? Poslechněte si Záložku nahranou na festivalu Svět knihy se Zuzanou Dostálovou o její knize Karneval zvířat, ve které otevírá tabu spojená se životem hudebníků.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.