Zlínské Prestižky, Monika Drápalová Grand designérem

11. březen 2014

Nejvyšší cenu Czech Grand Design poprvé získal módní design. Návrhářka Monika Drápalová vyhrála nejen v kategorii módní designér roku, ale odnesla si i hlavní granddesignérskou cenu. Kromě rozhovoru s Grand designérkou roku 2013 přinášíme reportáž ze zlínské továrny na prestižky a rozhovor s Pavlínou Louženskou o nových technologiích na přehlídkách světových fashion weeků.

Monika Drápalová má dvě Kapky štěstí
Na Czech Grand Designu byly z práce Moniky Drápalové oceněné hned dvě kolekce: Sedm ve spolupráci s Františkem Matouškem a Free Circle pro Rose & Mary. Obě se odrážely od zkoumání konkrétního materiálu a posouvání hranic jeho obvyklého použití a vnímání. První pracovala s narušováním struktury džínoviny a druhá představila funkční materiály v elegantním městském ladění. Kolekce pro muže i ženy Free Circle vznikla ve spolupráci s firmou, která prodává elektrokola. Kromě přesného zacílení na městské pracující cyklisty je skvěle dotažená po technické i produkční stránce. Už před uvedením na mole loňského podzimního Designbloku byl značkou Rose & Mary? (která dříve spolupracovala mimo jiné s návrhářskou značkou Chatty) ošetřený její prodej, což zatím není v českém kontextu běžné. Bundy z reflexních materiálů chrání před chladem a deštěm a několika jednoduchými tahy z nich můžete udělat batoh nebo třeba elegantní společenské šaty. Je skvělé, když se potká kvalitní zpracování, svěží vzhled a funkce. Nahlédněte do fotogalerie tady a poslechněte si rozhovor o kolekci s Monikou Drápalovou.

Nové technologie na světových týdnech módy
Maraton jarních světových fashion weeků skončil a my se ohlížíme za novými technologiemi, díky kterým se přehlídky přiblížily masovému publiku. V rozhovoru s Pavlínou Louženskou, specialistkou na IT a módní marketing, jsme se dostali až k tomu, jak díky Instagramu zaniká požitek z detailu, jak nově vznikají módní trendy a proč přestávají být nablýskané magazíny relevantní. S Pavlínou natáčela Ema Janáčková.

Nesmrtelné prestižky
V hlavní hale zlínské továrny Moleda se ozývají pravidelné rány vyrážecích strojů a do toho hrají rádia zavěšená na různobarevných mašlích a provázcích. Vedle velkých kusů italské hověziny jsou vyskládané role kožené štípenky s polyuretanovým povrchem, díky kterému jsou prestižky prodyšné a skoro bezúdržbové. Než se jedna bota dostane do prodeje, projde v továrně rukama stu lidí. Po novém provozu, do kterého se Moleda přestěhovala před rokem a půl, mě provází Jolana Němcová. „Lidi tu mají denně normu šest set párů a každý z nich se specializuje na jednu věc. Takže třeba tady paní denně zaváže 1200 bot.“ Dělá se klasicky od šesti ráno do dvou odpoledne a mnoho lidí tu pracuje ještě od dob národního podniku Svit, kde začala tradice prestižek designem od Františka Šnaidra v roce 1984. Poslechněte si reportáž z továrny, fotogalerii najdete tady.

03081051.jpeg

Od začátku táhly prodej hlavně klasické modely, ale v posledních letech zájem o ně mírně klesá. Moleda proto zkouší redesign i úplně nové modely. „Momentálně pracujeme na faceliftu klasické prestižky s italským designérem Claudiem Francem, mělo by to jít do obchodů v druhé půlce roku. Chystáme také velkou kolekci dětských bot s jedním mladým českým designérem.“ Jméno zatím Jolana Němcová nechce prozradit. Ani klasický design prestižek ale pořád není venku ze hry, představily se třeba letos v únoru na londýnském fashion weeku. V rámci prezentace na International Fashion Showcase je ke své nejnovější kolekci přidal Jakub Polanka. Finalista letošních cen Czech Grand Design pro svou novou kolekci Jesus Gang Project redesignoval klasické bílé a černé modely.

Za zmínku rozhodně stojí i projekt Přiznej barvu, který běží už od roku 2010. Na webu www.prestizky.cz si můžete navolit typ boty a naklikat barevnou kombinaci podle svého vkusu. Váš design vám pak přijde poštou domů do čtyř týdnů. V Moledě je podle všeho nejen silný výrobní potenciál, ale i chuť a energie k vývoji.

Playlist:
Frank Ocean, Mick Jones, Paul Simonon, Diplo – Hero (Converse)
Eyeliner – New Zealand (Crystal Magic)
My Eastford Soul – Falling Right (uns.)
VUM – Laura Palmer (Secret Lodge Recordings)
Aluna George – Kaleidoscope Love (Island)
Mykki Blanco – Wish You Would (uns.)
Xander Milne – I Know You (uns.)
Makeup – Vessels As Shadows (uns.)
Shivum Sharma – Flicker, TCTS remix (National Anthem)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.