Změň své město

9. březen 2012

Posun významu a určení různých částí města je v posledních několika letech novým trendem architektů. Jejich snahou je přetvořit město v živelný organismus, který neslouží jen jako místo pro spánek, práci a trochu kultury, ale je otevřený pro sportovce, maminky i výletníky. Svou trochou do mlýna chce přispět také studentský projekt urbanACT.

Pátek, půl desáté dopoledne, ke stolu obklopenému chumlem novinářů, fotografů i kamer předstupuje ministr školství Josef Dobeš. Je to pár minut, co podepsal rozhodnutí o dalším osudu Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Čas se vleče, hlavně pro téměř 1800 studentů, o které zbylé tři právnické fakulty v ČR nestojí a kteří nevědí, jestli budou mít možnost dostudovat.

Ministr si dává na čas a své rozhodnutí raději čte: právům v Plzni... se akreditace... prodlužuje do roku 2016... Studenti jásají, ministr je za hrdinu, profesorka Dvořáková se chytá za hlavu, ministr přece porušuje svým krokem zákon.

Tolik jen krátké nastínění událostí pátečního dopoledne, které jsme shrnuli v několika větách také ve vysílání.

Občas vás určitě při chůzi městem napadne, že by místo, na které zrovna koukáte, šlo využít mnohem lépe, než je tomu právě teď. Že by se mohl park na Želivského otevřít víc sportovcům – udělat kolem ovál a uvnitř třeba bazénky pro skateboardisty, uprostřed by mohl být stánek se zdravým občerstvením... třeba. Podobných míst i nápadů je mnoho.

K architektonickému trendu lepšího využití městského prostředí chce přispět také studentský projekt urbanACT. Sérií přednášek i široce otevřeným workshopem, z jehož kolektivního výstupu má vzejít nové určení piazzetty Národního divadla nebo pražské náplavky. Hosty Universa Radia Wave byli organizátoři projektu Káťa Vondrová, Cyril Pavlů a Marek Prokůpek.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka