Zubní hygiena je jako chození do kostela. Vyhýbáme se jí a zároveň trneme, kdy se nám to vymstí

29. červenec 2020

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly zubní hygienistku Andreu, která přijela až z Ostravy. Ta se podívala na zoubek nejznámějším klišé, která se týkají péče o chrup.

Zuzana a Ivana si zuby sice čistí, ale žijí pod tíhou nejrůznějších mýtů, které se tradují v jejich městech a rodinách. Zuzana si třeba myslí, že je normální čistit si zuby kvůli bělení jedlou sodou nebo si zlepšovat stav mezizubních prostor mezizubní sprchou. Andrea jako profík uvedla obojí na pravou míru – je to blbost. Ivana si zase myslela, že vše zachrání dlouhým čištěním bělící pastou – a taky byla vyvedena z omylu.

Vyšlo ovšem najevo, že zubní hygienistka ze zářivým chrupem taky občas se zuby nakládá dost nestandardně – na party si jednou vyčistila zoubky cizím kartáčkem a ráno jim věnuje jen deset sekund a zalije to kafem. Došla také řeč na to, že rovnátka jsou zase in a jak se dá při dentální hygieně sbalit zákazník.

Zuzana pak přinesla na světlo boží nějaké bizarnosti z Brna – například historku o tom, že její známý si z finančních důvodů nechal vybělit jen horní patro. Ivana se zase podivovala tomu, že zuby se běžně bělí jen od pětky po pětku a dál zůstávají tak, jak je obarvila káva a tabák. Obě moderátorky pak šokovalo zjištění, že nejvíc barví zuby bylinkový čaj.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste si zaplatili drahé pomůcky na mezizubní hygienu, ale nikdy je nepoužili? Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že nejste jediní zubní lajdáci v Česku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.