Zvuky elektráren i tajících ledovců. Kapela fyield učí naslouchat v místech, kde se jinak spoléháme na zrak

10. srpen 2022

„Vybrali jsme si Island záměrně, protože je vnímán jako ekologicky smýšlející země. I tam se ale potýkají se spoustou problémů a vše je trochu složitější, než se může zdát,“ říká režisér Ivo Bystřičan, jeden z hybatelů projektu Future Landscapes – Krajiny budoucnosti. Jeho součástí je třeba i filozof Lukáš Likavčan, hlavním „produktem“ ovšem zůstává hudební projekt fyield. Ten tvoří islandský muzikant a promotér Pan Thorarensen a také Václav Havelka a Kryštof Kříček.

Kapela fyield představuje pro oba české hudebníky vykročení z jejich obvyklé tvorby, společně hrají v Please the Trees, každý pak i v dalších projektech. Tvorba fyield stojí na terénních nahrávkách a práci se zvukovým archivem, který vznikl během expedice na Island i cestách po Česku. Tvůrčí okruh hudebníků a filmařů tam zkoumal nejen zvukové možnosti fascinujících míst, ale i jejich ekologické dopady a souvislosti. Právě hovory o nich budou obsahem chystané série podcastů.

Debutová deska je stále ve výrobě, už 18. srpna ale v plné sestavě zahrají v pražském Přístavu 18600. Na podzim se pak dočkáme uvedení Bystřičanovy dokumentární eseje a taky vydání alba i navazujících koncertů.

Lze pomocí zvuků inspirovat k jinému způsobu myšlení? A na jaká místa se autoři Krajin budoucnosti nedostali, i když o to moc stáli? Odpovědi mají Modeláři.

Ivo Bystřičan, Václav Havelka a Kryštof Kříček
Spustit audio

Související