Zvuky natrženého světa. Sci-fi spisovatel vydává ambientní alba o zlých mimozemských civilizacích

17. červen 2020

Na vzdálené planety se dá cestovat i se sluchátky na uších. Třeba s hudebním projektem skotského spisovatele Alistaira Rennieho Ruptured World. Trojice darkambientních alb je zasazená do téhož temného vesmíru, o kterém se dozvídáme z bookletů, ale i mluvených záznamů přímo v jednotlivých skladbách.

Rennie se jako spisovatel věnuje hlavně žánru „weird fantasy“, do nějž patří i jeho zatím jediný román Chmurný válečník, připravovaný k českému vydání. Bokem ale vytváří darkambientní hudbu, do které také promítá svůj vypravěčský talent. Od roku 2018 vydává jedno nové album ročně. Jeho hudba, skládající se z táhlých zvukových ploch občas doprovázených melancholickým pianem, není sama o sobě až tak objevná. Spojení s vyprávěním o prastarých zlověstných civilizacích z vesmíru z ní ale dělá sugestivní bránu do jiného světa.

První album Exoplanetary pojednává o výzkumné výpravě na cizí planetu, která by mohla sloužit jako nový domov pro lidskou rasu strádající na čím dál více zdevastované Zemi. Ve skutečnosti tu ale už dlouho bydlí někdo jiný a mnohem nebezpečnější. Archeoplanetary se odehrává ve Skotsku 30. let a sleduje pátrání archeologa po osudu jeho kolegy. Zmizelý badatel a vůdce kosmické výpravy z prvního alba přitom mají stejné příjmení – Tarknassus. Interplanetary se odehrává ve vesmíru během plavby kosmické lodi, která po deseti letech letí zjistit, co se stalo s expedicí z alba Exoplanetary. Pobyt v hlubokém kosmu ale na posádku začne působit neblahým způsobem.

Ruptured World se pohybuje v terénu kosmické hrůzy, na hraně science fiction a hororu. Zásadní součástí skladeb jsou mluvené nahrávky samotných postav, namluvené většinou přímo Renniem. Vyhrál si tu s nejrůznějšími zvukovými deformacemi různých záznamových médií – zasekávající se magnetofonová páska v Archeoplanetary nebo zdvojený záznam plný ruchů v Interplanetary. Někdy, když se soustředíme, dokážeme zachytit, co nám postava v záznamu říká, jindy slyšíme spíše jen tok řeči, ze kterého na nás občas vypadne známé, většinou hodně zlověstné slovo.

Spolu s poslechem alb Ruptured World se vyplatí pročítat si booklety a další informace nebo věnovat pozornost názvům skladeb. Jde totiž o multimediální projekt, který různými kanály vypráví příběh, který je ale, jak už napovídá název Ruptured World, nenapravitelně natržený.

Více o děsuplných magnetofonových páskách, zvucích exoplanet a divném fantasy si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.