21 let Goethe-Institutu v Praze

21. září 2011

4. října 1990, v roce plném převratných událostí jak v Česku, tak v Německu, převzal zakládající ředitel Jochen Bloss secesní budovu na Masarykově nábřeží, která se stala domovem Goethe-Institutu.

Tak vznikla nová éra česko-německých kulturních vztahů. Od té doby uplynulo ve Vltavě už hodně vody a Goethe-Institut v Praze slaví 21. narozeniny. Od 21. do 26. září jsou tak připraveny různé česko-německé kulturní akce, kterými tato instituce oslaví své výročí.

V autorském čtení se například českým čtenářkám a čtenářům představí Saša Stanišić, německy píšící autor původem z Bosny a Hercegoviny. Před svým vystoupením na piazettě Národního divadla se Saša zastavil taky v Odpolední session Radia Wave a představil nám svůj úspěšný román Jak voják opravoval gramofon, který netradiční formou pojednává o rozpadu Jugoslávie.

02328021.jpeg

V rámci oslav narozenin Goethe-Institutu proběhne taky česko-německý slam poetry večer. O tom ve studiu Radia Wave mluvil Bohdan Bláhovec a Masha. Další program oslav pak v Odpolední session představila Monika Loderová z Goethe-Institutu.

Spustit audio