Aféra Rubiales? Nešlo zdaleka jen o pusu. Oplzlý šéf svazu sebral slávu i radost mistryním světa

1. září 2023
Tribuna

Ještě ani nestačily vstřebat největší úspěch svých životů na MS, které zase posunulo hranice ženského fotbalu o obrovský kus dál. Historicky první triumf španělských fotbalistek na světovém šampionátu ale naprosto přehlušila aféra svazového šéfa Luise Rubialese. O co ve sporu, který hýbe celým světem, jde?

Co se vlastně po finále, které se hrálo v australském Sydney a v němž Španělky porazily Anglii 1:0, stalo? Předseda španělského fotbalového svazu Luis Rubiales během ceremoniálu vlepil takřka celému týmu polibky, a to včetně kapitánky Jennifer Hermoso, které se něco takového úplně nelíbilo, což spustilo lavinu reakcí a obvinění. 

Chování fotbalového bafuňáře vyvolalo pobouření. Hermoso se proti němu na sociálních sítích ohradila, zároveň se za ni postavily její spoluhráčky a spousta slavných jmen (mužů i žen) z fotbalového prostředí. Proti Rubialesovi vystoupili i někteří svazoví členové, kteří žádají jeho konec ve funkci. Celá aféra dokonce vyvolala demonstrace v ulicích.

Postupně vyšlo na povrch, že nejde o první kauzu tohoto druhu ve španělském fotbale. Už před osmi lety skončil tehdejší trenér Španělek, který se měl dopustit nevhodného chování a homofobie. A letos na jaře část týmu ze stejných důvodů protestovala i proti současnému trenérovi ženské reprezentace. V tomto světle se Rubialesova kauza zdá jako pokračování dlouhodobých problémů.

Ve zbytku Tribuny se podíváme i na proběhlý atletický šampionát, z něhož si česká výprava kromě spousty zážitků přivezla i dvě medaile. Blýská se tak tomuto nejklasičtějšímu ze sportů v tuzemsku na lepší časy? A kdo se stane (nebo již stal?) novým Usainem Boltem?

Nevinný polibek? Projev sexuálního násilí? Zneužití moci v přímém přenosu? Na aféru Luise Rubialese lidé nahlíží z mnoha úhlů. Co se vlastně po finále MS v Sydney stalo a jak celá aféra pokračuje? Více v novém díle Tribuny.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka