Antarktida jako ze sna a plná příběhů. Výtvarník David Böhm vypráví o své cestě a knize

4. leden 2021

David Böhm se v knize A jako Antarktida podělil o zážitky ze svojí cesty do Antarktidy, o nové perspektivy a životní zkušenosti z blízkosti nejjižnějších míst planety.

„O Antarktidě se vždy mluví jen z určité perspektivy. Geografické nebo historické a podobně. Mě fascinovala například i Antarktická smlouva a to, že jde o kus země, která nikomu nepatří. A napadlo mě udělat o tom knihu,“ říká David Böhm v prvním dílu cestovatelského magazínu Radia Wave v roce 2021.

Právě perspektiva sehrává v knize A jako Antarktida klíčovou roli. Úhel pohledu na planetu – neobvyklý kartograficky, politicky, historicky i jinak – je ve spojení s dětským čtenářem příležitostí svěže přemýšlet o známých i neznámých věcech.

Obrovské kusy ledovců vyplouvají ze sna

Do Antarktidy se David Böhm vypravil se svými dvěma syny a stálým spolupracovníkem Jiřím Frantou. Úryvky z deníků, komiks i vlastní vnímání a fotografie dodávají knize osobní rozměr. „Spali jsme na lodi a objížděli jsme pobřeží. Navštívili jsme čtyři antarktické stanice. Viděli jsme jen malý kousek Antarktidy, ale mimořádně zajímavý,“ říká Böhm.

Výtvarník David Böhm vzal své dva syny na dobrodružnou výpravu na Antarktidu

„Když jsme připlouvali, začaly se v mlze objevovat obrovské kusy ledovců a kolem hodně odhalených skal. Bylo to jako ze sna. Vypadá to jako Alpy zalité mořem.“ Na noční hlídce sledoval krajinu zcela sám, což mu přineslo nejintenzivnější pocity. „V té krajině není vidět žádný zásah člověka a stále se mění. Kry odplouvají a připlouvají. Pravděpodobně ji tedy v té samé podobě nikdo neuvidí. Těžko se to popisuje, ale je to nesmírně silné.“

Knihu vydalo německé nakladatelství Karl Rauch a český Labyrint (Raketa). A jako Antarktida dostala na konci srpna 2021 Magnesii Literu za nejlepší knihu pro děti a mládež. Toho se bohužel nedožil starší syn Davida Böhma Jáchym, kterému autor ocenění věnoval. Jaké příběhy z knihy A jako Antarktida vystupují a jaké „životní lekce“ David Böhm oceňuje a zhodnocuje?

Ledová krajina, perspektiva nejjižnějšího kontinentu planety, Ernest Shackleton i globální klimatická krize. Poslechněte si rozhovor s Davidem Böhmem v kompletním záznamu pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.