Archa slaví 15 let

1. červen 2009

Divadlo Archa oslaví v neděli 7. června patnácté výročí svého otevření. Divadlo Archa se v den oslav promění na loď o mnoha palubách, kde vystoupí řada umělců a osobností spojených s Archou. Za vznikem, 15 lety existence a dalšími tématy se ve studiu Radia Wave s moderátorem Odpolední session Pavlem Sladkým ohlížel ředitel divadla Archa Ondřej Hrab.

Divadlo Archa bylo slavnostně otevřeno v červnu 1994 společným vystoupením Mina Tanaky a Johna Calea. Během 15 let existence přivítala Archa na své "palubě" řadu osobností světového umění, z nichž řada vystoupila v České republice vůbec poprvé. Mezi ně patří například režiséři Robert Wilson, Peter Brook, Peter Schumann, William Kentridge, Jan Fabre či Tim Etchels choreografové Wim Vandekeybus, Anna Teresa de Keersmaeker, Lloyd Newson či Jiří Kylián, hudebníci Diamanda Galás, David Byrne, Randy Newman, Philip Glass, Meredith Monk, Einstürzende Neubauten, White Stripes, CocoRosie a mnoho dalších.

00692833.jpeg

Oslava patnáctého výročí otevření Archy začne v 15 hodin programem pro děti a jejich rodiče. Divadlo zve diváky mimo jiné na setkání s řadou osobností - chybět nebude Petr Nikl, Jiří Havelka, Miran Kasem, Verte Dance, David Radok, Jana Svobodová, Arnošt Goldflam, Josef Rosen, Jaroslav Rudiš a Igor Malijevský, Gugar Manukjan, Nataša Novotná a mnoho dalších. V malém sále proběhne debata Jana Macháčka s předními českými ekonomy Tomášem Sedláčkem/ a Michalem Mejstříkem o vztahu umění a ekonomiky. Grafik Alan Záruba bude diskutovat s předními odborníky o vztahu vizuální komunikace a scénických umění. V premiéře bude uvedeno i DVD režisérky Zuzany Špidlové (čerstvé nositelky ceny v Cannes), které připomíná projekty Archy za poslední dekádu. Chybět nebude ani výstava plakátů, které pro Archu v letech 1994-2005 navrhoval grafický designér Robert V. Novák.

autor: Press kit
Spustit audio