Automatizační aplikace za vás udělají takřka všechno

5. leden 2016

Automatizační aplikace jsou především služby, které propojují zatím nepropojené funkce vašeho telefonu či tabletu nebo třeba bezpočet vašich různých účtů na sociálních sítích a jiných službách. Nejlepší výstupy těchto kreativních aplikací se postupně stávají základními funkcemi operačních systémů vašich zařízení. Dokud se tak nestane, přinášíme vám tipy na ty nejvýraznější automatizační služby.

Tasker (Android / iOS)

Asi nejznámější automatizační aplikací je Tasker. Aplikace může být pro nováčka trochu chaotická. Primární snahou tvůrců jsou rozhodně široké možnosti, spíš než uživatelsky přívětivé prostředí. Co všechno Tasker umí? Možností je skoro neomezené množství. Takřka jakákoliv funkce vašeho telefonu může být zautomatizována: Tasker může sám spustit hudbu, kdykoliv si do telefonu zapojíte sluchátka, zapínat módy na vašem telefonu (které se liší například tím, jestli máte zapnutou WiFi a 3G připojení, jasem displeje, hlasitostí vyzvánění atd.) na základě času, lokace a například nedalekých zařízení nebo třeba odeslat vámi nastavenou SMS, když klesne hladina vaší baterky pod určitou úroveň.

Čtěte také

Možných nastavení, která mohou vyhovovat zrovna vašim potřebám, jsou ale desítky. Než si ale Tasker pořídíte, připravte si 3 dolary, které za aplikaci utratíte v Google Play, a notnou dávku trpělivosti, kterou vyžaduje prokousání se nastavením.

IFTTT (Android)

Základní určení automatizačních služeb je jasné už z názvu aplikace IFTTT, který je zkratkou pro If This Then That. Služba, která se nedávno přejmenovala na pouhé IF, je – oproti Taskeru, jehož těžištěm je samotný androidí telefon – původně víc zaměřena na propojování různých vašich služeb. IF tak zvládne automaticky zálohovat fotky, které nahráváte na některou ze sociálních sítí, do vašeho Google Drivu, uložit videa na YouTube, na která se chcete podívat později, do vašeho Pocketu, stáhnout vámi oblíbené tracky ze SoundCloudu do vašeho Dropboxu, nebo vás váš telefon může varovat, když se přímo nad vámi nachází Mezinárodní vesmírná stanice. Nebo když ztratíte telefon, pošlete na vybranou adresu e-mail a na váš telefon zavolá automatická služba a spustí nahrávku výhružky Liama Neesona z filmu Taken – bohužel telefonní služby v rámci IF fungují zatím jen pro Spojené státy.

Letos tvůrci IF spustili doplňkovou aplikaci DO (Android / iOS). Tam, kde IF čeká na impulz z RSS feedu nebo sociální služby, vyžaduje DO podnět od vás. Pomocí DO si tak můžete vytvořit na svém zařízení jednoduché tlačítko, které vykoná předem nastavený úkon: zaznamená čas a vaši lokaci, ukáže vám na mapě cestu domů z místa, kde se právě nacházíte, nebo automaticky zavolá na vaše číslo, abyste se pod záminkou telefonátu zbavili nechtěné konverzace (bohužel opět zatím jen v USA). Oproti Taskeru mají IF a DO rozhodně užší možnosti, na druhou stranu jsou ale jednodušší, zadarmo a seženete je i pro iOS zařízení.

Čtěte také

Workflow (iOS)

Čistě na iOS zařízení je zaměřená aplikace Workflow. Oproti předchozím dvěma zmíněným automatizačním službám vyžaduje od svého uživatele větší zapojení. Na rozdíl od IF jsou však možnosti Workflow méně binární. IF je z definice dvoufázová služba: pokud se stane toto, spustí se něco jiného. Workflow umožňuje komplexnější sled událostí. Například najít nejbližší pizzerii, vytočit její telefonní číslo a přidat vám upomínku pro vyzvednutí hotové pizzy na základě vzdálenosti pizzerie a doby přípravy, kterou vám uvedou. Nebo na základě vaší polohy poslat na vybrané číslo předpokládaný čas vašeho příjezdu na dané místo. Z uvedených aplikací je Workflow asi nejintuitivnější, podobně jako za Tasker za ni ale zaplatíte 3 dolary.

via GIPHY

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.