Automatka Pavla Dandová: Peru za 4 koruny a myju si vlasy jílem

15. duben 2015

Maminka desetiměsíčních dvojčat Pavla Dandová si po příchodu z porodnice vůbec nevěděla rady. Nikde nenašla informace, které by se jí zdály dostačující, a tak začala zkoušet různé metody a přístupy, a aby se mohla o svoje zkušenosti podělit, založila blog Back on trees.

Kromě šátků, látkových plen a kontaktního rodičovství využívá i podomácku vyrobený prací prostředek a vlasy umývá takzvanou „no poo“ metodou (mytí vlasů bez šamponu). Pavla Dandová je Automatkou, která kombinuje zdravý životní styl s ekologickým a finančně úsporným způsobem života.

A jaký byl přechod z běžného života do toho „ekologického“? „No v podstatě to souvisí s narozením dětí, začnete přemýšlet o svém životě úplně jinak. Člověk si začne víc uvědomovat, že má odpovědnost sám za sebe. A pokud se mnou nebude něco v pořádku, není to jenom můj problém, ale i problém mých dětí. I přestože mám úžasného manžela, uvědomila jsem si, že jsem tady sama a mám za ty děti zodpovědnost. Žijeme úplně normálně s rodičovským příspěvkem na nejmladší dítě, je jedno, že je o minutu mladší. A tak jsem začala s alternativními přístupy hledat i takové, které mě nebudou stát moc peněz,“ říká Pavla Dandová.

Jak se dá vyhnout Vojtově metodě s dvojčaty, jak vypadají vlasy myté moukou nebo jílem, jak levně můžete prát a kolik látkových plen potřebujete na to, abyste dokázali nepřetržitě přebalovat dvojčata?
Poslechněte si další díl Automatek.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.