Automatky: Jak sladit pracovní a rodinný život a docílit trvalejšího a pevnějšího svazku? Pomůže nám stát!

27. únor 2017

Loni v listopadu odstartovala kampaň Odboru rovnosti žen a mužů na Úřadu vlády s názvem To je rovnost. První část se týkala prevence domácího násilí (o které jste mohli slyšet v pořadu Přes čáru). Druhou částí je metodika slaďování soukromého, rodinného a pracovního života. Součástí kampaně jsou video spoty a veřejné konference, 27. února v Brně a 3. března v Praze. Do Automatek přijaly pozvání Lucia Zachariášová, autorka projektu, a Lada Wichterlová ze společnosti Gender Studies.

„Chceme mluvit s mladšími lidmi, kteří plánují rodičovství. Chceme, aby věděli, že slaďování je věc, o které je potřeba v partnerství hovořit,“ říká Lucia Zachariášová. „Termín slaďování zní velmi komplikovaně, stejně jako označení ‚flexibilní formy práce‘. Je to spíš o přizpůsobování se tomu, jaké máme možnosti. Můžeme například pracovat z domova,“ upřesňuje Lada Wichterlová.

Čtěte také

Slaďování rodinného a pracovního života se přímo týká zejména žen. Na rodičovské dovolené totiž zůstávají podle průzkumů pouze 3 % mužů. „Matky mají tendenci být doma s dětmi, než aby pouštěly partnery k výhradní péči. V naší společnosti není běžné, že by se muži střídali se ženami. Proto si myslím, že je důležité hovořit o tom, jak je možné si péči rozdělit. Velký bonus, který ze slaďování můžeme získat, je fakt, který vyplývá ze zahraničních výzkumů, pokud se partneři o povinnosti související s rodinou dělí, jejich vztahy jsou pevnější a trvalejší,“ říká Lucia Zachariášová.

„V Čechách pracuje relativně málo žen na částečné úvazky, zaměstnavatelé mají obavy z těchto netradičních forem práce, nemají s tím zkušenosti. Teprve když s tím začnou, tak přicházejí na to, že to může být efektivní oboustranně. Ideální by bylo aplikovat tzv. francouzský model, aby oba rodiče pracovali na částečný úvazek a mohli se věnovat dětem. Problém ale je, že v České republice nejsou tak vysoké platy, aby si tohle rodiče mohli dovolit,“ dodává Lada Wichterlová.

Dítě

Na co mají v Čechách ženy právní nárok po návratu do zaměstnání a jak může stát přispět k řešení problému se slaďováním pracovního a rodinného života? Poslechněte si Automatky.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.