Automatky: Matky se musí naučit bojovat za své pracovní podmínky

16. prosinec 2016

Loni v prosinci jsme v Automatkách informovali o studii, ze které vyplývá celospolečenský negativní dopad nezaměstnanosti matek v České republice. Situace se za poslední rok nijak rapidně nezlepšila. Podle personalistky Dity Sudové musí se změnou přijít samy matky.

„Maminky musí umět bojovat, musí přijít na pohovor sebevědomé s vyspecifikovanými požadavky na zkrácené úvazky a výši příjmů. Mateřská a rodičovská dovolená je škola života. Matka pracuje dále, praxe jí samozřejmě nabíhá, i když fyzicky není přítomná v zaměstnání.“

Podle Dity Sudové není motivovanějšího zaměstnance, než je matka. Kromě toho, že je loajální a rychlá, udělá mnoho proto, aby se v zaměstnání udržela. Zvládá výborně time management, je trpělivá a dokáže řešit konfliktní situace, to vše dokáže žena s dětmi v domácnosti vypilovat k dokonalosti a následně to umí použít v práci.

Čtěte také

„I když je protizákonné ptát se při pohovoru na množství a věk dětí, realita je až tragikomická. Nezažila jsem firmu, která by se na to nezeptala. V tomto případě je dobré položit protiotázku: ‚A jak se množství a věk dětí vztahuje k mému pracovnímu výkonu?‘ Kromě těchto otázek mě mnohdy překvapují i otázky personalistů, od kterých bych nečekala, že budou diskriminační – dotazy typu ‚Kolik chcete peněz? Vy přeci chcete strašně moc, když jste byla teď pět let na mateřské.‘ mě opravdu překvapují. I matky si přeci mohou, dokonce by měly, diktovat svoje podmínky a znát svou cenu.“

Poslechněte si Automatky s HR specialistkou Ditou Sudovou.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.