Automatky: Nechat děti doma s manželem je ohromná výhoda

22. červen 2017

Minulý týden byl hostem Automatek otec třech dcer Jan Prekop. Tento týden přišla jeho žena, živitelka rodiny. Honza se doma stará o tři dcery, Hanka pracuje jako vedoucí marketingu v lokální firmě. První dceru porodila ve 33 letech, poslední v 35. Po porodu první dcery šla do práce na poloviční úvazek hned po šestinedělí, s druhou a třetí holčičkou nastoupila zpět do zaměstnání po půlroční mateřské dovolené.

„Já říkám, že mám dvě směny. Nejdřív jednu v práci, a když přijdu domů, nastává druhá s holčičkami, které se na mě hned mezi dveřmi vrhnou,“ říká Hanka. Je pracující matka, ale nevnímá práci ani následnou péči o děti jako znevýhodnění, naopak. „Chodím si do práce odpočinout. Práce mě baví a naplňuje a nejsem si vědoma toho, že bych ve vztahu k dětem o něco přicházela. Ve čtyři odpoledne přicházím domů a dětem se hned věnuji, takže ten půl den jsem s nimi. Moje situace je naprosto vyvážená, mám kde načerpat energii a potom se mohu dětem věnovat na 100 %. Nechat děti doma muži je ohromná výhoda. Dcery mají s tatínkem skvělý vztah a to soužití je prostě krásný,“ dodává Hanka.

Manželé Prekopovi žijí v Olomouci. Ve svém okolí nemají nikoho, kdo by aplikoval stejný model péče o děti jako oni. Ani mezi jejich přáteli a známými nikdo takový není. Na místní poměry nezvyklá rodinná situace překvapila i úředníky. Poslechněte si rozhovor o tom, jak se žije pracující matce!

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.