Automatky s otcem, který odrodil dvě děti doma

17. červen 2015

„Příchodem prvního dítěte se totálně změní život, to, co bylo, už není a nikdy nebude,“ říká Mirek Vojáček, autor knihy Univerzální zákony života, otec tří dětí, z nichž dvě odrodil s manželkou doma. A právě proto přišel do Automatek a hovořil o mužském pohledu na věc.

„Myslím si, že porod je plně v kompetenci ženy, že muži by do toho neměli vůbec zasahovat. Tady je totiž tendence ženám diktovat, jak mají nosit svoje děti, jak se připravovat na porod a jak se připravovat na mateřství, a všechno to většinou říkají muži, kteří tu zkušenost nikdy nemohou mít,“ říká Mirek a dodává: „První dceru jsme rodili v porodnici a ta zkušenost byla taková, že si potom moje žena řekla, že bude rodit radši doma. Neříkám, že to byla špatná zkušenost, vyšli nám mimořádně vstříc, akorát chybělo soukromí. Je to intimní akt, který by se měl dít v intimním prostředí. Ne tam, kde někdo vytírá chodbu, a tak jsme se potom rozhodli naši druhou dceru a následně syna rodit doma. Kdo ten rozdíl jednou prožije, zjistí, že jsou to dvě opačné strany vesmíru.“

Mirek Vojáček chytal svou dceru do rukou, protože porodní asistentka byla v době porodu zrovna na dovolené a dorazila až druhý den. „Přestřihl jsem pupeční šňůru a prostě to tak nějak proběhlo, bylo to velmi přirozené a velmi euforické, protože v ten okamžik, kdy přijde dítě na svět, přijde neuvěřitelný příval energie pro všechny. A právě obrovský rozdíl mezi porodem v porodnici a tím doma byl ten, že jsme byli neuvěřitelně nabití energií. A po tomto porodu jsem byl považován za nejzdatnějšího porodníka u nás ve vsi,“ upřesňuje se smíchem situaci.

Mirek Vojáček v rozhovoru ale nemluví jen o prožívání porodu svých dětí, ale i o výchově, o zvládání stresu a vzteku a o tom, jak být šťastný i s dětmi v partnerském životě. Poslechněte si celý díl Automatek.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.