Autostop je práce s lidmi! Tomáš Čech a Lenka Doležalová vyhráli Mistrovství ČR v autostopu

7. červenec 2017

Dojet stopem přes Kyjev (nebo Varšavu) do ukrajinské Oděsy a pak přes Sarajevo zpátky do Prahy. A po cestě splnit několik úkolů určených pořadateli. To bylo letošní zadání pro dvojice účastnící se Mistrovství České republiky v autostopu.

Tomáš Čech a Lenka Doležalová vyhráli kvalifikační kolo (po Česku) i samotný hlavní závod MČR v autostopu s přehledem. Do Prahy dorazili jako první, se všemi splněnými úkoly a početnými charitativními DMSkami na kontě (závod, pořádaný Pavlem Zíkou, letos podpořil Konto bariéry). A to přesto, že na stopu zažili svůj černý den, v jehož průběhu je potkala bouračka a pak je navíc škodolibí řidiči v Bosně odvezli úplně jinam, než kam chtěli. „Byl to dosud jediný nepříjemný moment, který se stopem mám,“ říká Tomáš Čech. Právě on, poté, co se závodu účastnil už vloni, nabídnul účast Lence a společně se do toho pustili.

Přátelští soupeři. Proč jsou mistři v autostopu lepší stopaři než ostatní?

Tomáš je docent pedagogiky na Univerzitě Palackého v Olomouci, Lenka pracuje jako asistentka lidí se zdravotním postižením. Čím to, že právě oni jsou ve stopování tak dobří? „V našich profesích pracujeme s lidmi, a to je myslím na stopu mimořádně důležité,“ zdůrazňují. Kromě toho byli dobře připravení, měli nastudovanou trasu a její varianty, aby je nic nepřekvapilo. A taky dostatek triček s logem závodu, které střídali, aby byli pořád čistí a řidiče neodrazovali... Závod brali sportovně, za 5 dní závodu nespali víc než povinných 5 hodin denně, ale o ostatních dvojicích v rozhovoru pro Casablanku, cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave, zásadně nemluví jako o konkurentech nebo soupeřích, ale jako o spoluúčastnících.

Krátké blogové zápisky z cesty (od vítězné dvojice i dalších účastníků) najdete na www.jedu.cz/stop. Zážitky vítězů můžete srovnat taky s vítězi předchozích ročníků, které najdete v podcastech Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.