Balanc o práci s emocemi: nebraňte se jim, život na autopilota může odskákat tělo i vaši nejbližší

8. leden 2019

„Emoce jsou signály, potřebují být viděny. Jsou jako poslové, když předají zprávu, mohou odejít,“ říká plzeňská terapeutka a koučka Iveta Hrotková. Když emocím nerozumíme, tak se stydíme za jejich projevy. Špatný přístup k emocím ovlivňuje fyzické zdraví i naše nejbližší. Pokud se jich přes den nashromáždí více, tak to večer odskáče rodina. Často nejslabší článek, děti, pes nebo dědeček.

„Emoce by se neměly potlačovat, měli bychom jim naslouchat.“ Iveta doporučuje metodu se zkratkou ZRAK od psychoterapeuta Michala Mynáře, který byl také hostem magazínu Balanc. Z znamená znamenat, vůbec si všimnout, že nějakou emoci prožíváme, že tělo reaguje. Druhý krok je R, rozpoznat, jaký má emoce vliv, a celý stav uchopit, označit ho slovy – strach, úzkost, nervozita a tak podobně. A až poté A – analyzovat. Kde se emoce objevila, kdo je právě teď v mém okolí a netrvá tento stav už třeba týden? Teprve nyní přichází K – konání. Často ale přeskočíme prostřední dva kroky a rovnou konáme.

Iveta Hrotková

„Emoce jsou reakce těla, fyziologický jev. Nejsou to motýlci kolem hlavy nebo nějaké ezoterické stavy.“ Pocit je pak způsob, jakým překládáme emoce do mysli, jak daný stav cítíme. Důležité je podle Ivety rozlišovat pocity a myšlenky. Lidé je často zaměňují a tím vytváří problémy v komunikaci s druhými. Pokud nás napadají věty jako „já cítím, že ty“, pak se nejedná o pocit, ale o myšlenku. Do emocí a pocitů druhých nikdy plně nenahlédneme.

„Za silné projevy emocí na veřejnosti se stydíme, když jim nerozumíme. Když víme, co se s námi děje, tak stud nepřijde.“ Složité je také regulovat emoce během hádky. Důležité je hádat se tak, aby si druhý mohl zachovat vlastní tvář. Není těžké vykřičet se nebo plakat, ale udělat to tak, abychom na druhé neútočili.

Je možné si prodlužovat radost nebo zařídit, aby se objevovala častěji? Jaký mají emoce evoluční význam? Proč jsou důležitá drobná potěšení? Pusťte si celý díl Balancu o emocích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka