Baldur's Gate III je nejpropracovanější RPG za dlouhá léta a hodlá měnit encyklopedie her na hrdiny

18. srpen 2023

Pokud se v květnu zdálo, že je o letošní nejlepší hře roku s příchodem The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom předem rozhodnuto, srpen tímto zdáním zvládl solidně otřást. RPG Baldur's Gate III v těchto dnech ovládlo internet i mozky hráčů a hráček po celém světě, mimo jiné i mozek Davida Vávry, který moderátorské trojici ve složení Jarda, Lukáš a Šárka vysvětluje, v čem nový přírůstek do staré série mění pravidla hry.

Nová Baldur's Gate se od svých dvacet let starých předchůdkyň v mnohém liší, a to nejen kvůli technologickému pokroku. Zatímco první dva díly vycházely z druhé edice pravidel stolního RPG Dungeons & Dragons, třetí už pracuje s pátou. Stejně tak za novou hrou nestojí studio BioWare, nýbrž belgické Larian Studios, která se do hráčského povědomí zapsalo primárně svou sérií Divinity. Ačkoliv první titul v ní vyšel už v roce 2002, dlouho poměrně marně hledala svou identitu, až nakonec s podtitulem Original Sin zakotvila u tahových RPG s nelineárním příběhem.

Ze hry Baldur's Gate III

Právě přechod na tahový systém ze soubojů v reálném čase s možností pauzy, stejně jako důraz na nelinearitu, se týká i čerstvě vydané Baldur's Gate III. Reaktivní svět s bezprecedentně komplexní spletí voleb a rozhodnutí věrně simuluje partie D&D s přáteli, oproti nim se ale neodehrává primárně ve fantazii osazenstva. Neobejde se dokonce ani bez virtuálních hodů kostkou, velmi dobře si ale poradí i s případným neúspěchem, který v naprosté většině případů neznamená konec hry, ale spíše nutnost vypořádat se se vzniklou situací nějak jinak.

Může se vůbec nějaké další RPG v budoucnu Baldur's Gate III vyrovnat a překonat ji? Proč si zřejmě na seznam svých nej zařadí i přídomek nejnadrženější? Poslechněte si celý Quest o nejnovější hře na hrdiny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.