Básník Jan Těsnohlídek ml.: Mám výhodu, moje texty jsou jednoduchý

13. listopad 2013
Liberatura

Básník Jan Těsnohlídek se mezi čtenáři těší daleko větší oblibě než jeho souputníci, a to už od své první sbírky Násilí bez předsudků. Pomohla mu jak cena Jiřího Ortena v roce 2010, tak další dvě poměrně rychle vydané knihy nebo spolupráce s kapelou Umakart. Ale co jeho texty, jsou opravdu tak dobré, že je hltají davy? Nebo se Těsnohlídek umí jen lépe prodat? I na to jsme se ho zeptali v Liberatuře, kde jsme představili jeho novou knížku, Ještě je co ztratit.

„Mám výhodu v tom, že moje texty jsou jednoduchý a srozumitelný. Mají k nim přístup lidi, kteří normálně poezii vůbec nečtou,“ vysvětluje Jan Těsnohlídek ml. a my mu dáváme za pravdu i v recenzi (prolink). Jeho poslední sbírka Ještě je co ztratit je formálně podobná jako předchozí texty, psaná stejně přerývaným, přímým jazykem. Na rozdíl od poslední sbírky Rakovina je ale nová knížka o dost intimnější a podle Těsnohlídka volně navazuje na novelu Ada. Poslechněte si, jak se populárnímu básníkovi dospívá, co všechno ztrácí, ale také získává, nebo jak se dnes dívá na angažovanou poezii.

Jan Těsnohlídek ml. (*1987) je autorem sbírek Násilí bez předsudků (2009), Rakovina (2011), novely Ada (2012) a novinky Ještě je co ztratit (2013). Za svůj debut získal Cenu Jiřího Ortena, kromě toho byla jeho tvorba oceněna v řadě dalších literárních soutěží (Ortenova Kutná Hora, Hořovice Václava Hraběte). Jeho texty byly přeloženy do angličtiny, němčiny, italštiny, polštiny a slovinštiny. Vlastní nakladatelství JT's.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.