Berlín už nechce být nejvíc cool městem na světě

1. duben 2014

Zhruba před dvěma lety se v Berlíně a v německých novinách začalo používat slovo touristenhass – nenávist k turistům. Městu léta považovanému za Mekku umělců, bohémů a dobrodruhů zasadila jeho popularita v kombinaci s krizí ránu, ze které se doteď nevzpamatovalo. Šuškandu o tom, že Berlín přestává být v kurzu, přijímá dost místních obyvatel s úlevou. Zároveň si ale město dál žije víceméně spokojeným životem.

Rok 2012 byl obdobím, kdy se zdálo, že touristenhass eskaluje, ve městě bylo najednou plno graffiti nápisů posílajících turisty zpátky domů, vznikala dokonce uskupení jako Hipster Antifa Neukölln – iniciativa, která chce místním vysvětlovat, že nenávistí si nepomohou a že hipsterští turisté za sílící gentrifikaci nemohou.

„Najednou začíná být důležité, kdo dole pozvracel chodbu. Němečtí studenti můžou být klidní, Španělé by se ale měli sebrat a jet si zvracet domů,“ popisoval tehdy v Die Zeit náladu v turisty navštěvovaných čtvrtích redaktor David Hugendick. Vypadalo to, že 200 000 eur, které Berlín investoval do kampaně proti mrzutosti (poté co se v průzkumu ukázalo, že podle turistů jsou Berlíňané nudní morousové), byly peníze vyhozené oknem. Podle bývalé Pražačky Zuzany Přikrylové je znakem touristenhass třeba to, že ji občas kvůli přízvuku nechtějí pustit do klubu. Kvůli tomu, že není místní, jí taky odmítli pronajmout byt. „Chápu, že nelze donekonečna přijímat všechny s otevřenou náručí, když vidí, kolik přistěhovalců si uždíbne svůj kousek Berlína pro sebe, ale ničím mu to nevrátí,“ říká Zuzana.

02614932.jpeg

Město, které od médií získalo přízvisko chudé, ale sexy, utrpělo snad pro svoji popularitu během krize víc než jiná místa. Podle německého think tanku Institut der Deutschen Wirtschaft vzrostly ceny pozemků mezi lety 2003 a 2011 o 40 %, nájmy se podle Die Zeit po roce 2007 do roku 2012 zvýšily o 23 % a od té doby stále rostou. Podle Fearguse O’Sullivana, který píše o evropských městech pro The Atlantic, za to může množství lidí, kteří v Berlíně nebydlí, ale pronajímají tu byty turistům, a developeři, kteří se chopili příležitosti na hlavním městě hipsterů vydělat. Podle Berlíňana Jochena Hunga, který píše pro The Guardian, se na situaci nejvíc podepsalo to, že Němci za krize míň nakupovali akcie a víc investovali právě do nemovitostí.

Zatím nic nenaznačuje tomu, že by se trend měl měnit. Město má pořád zřejmě nejlepší kluby na světě, živé ulice a plné kavárny hipsterů. Bydlení ani práce se tu ale nehledá snadno. „Získání bytu bylo martyrium. Průměrně na jeden byt připadá tak 80 zájemců, ze kterých makléři vyberou asi polovinu, kteří se pak na byt skutečně podívají,“ říká Veronika Vlachová, která ve městě žije dva roky. Podle ní se ve městě o gentrifikaci mluví dost často. „Nejvýrazněji je to vidět v Kreuzbergu, Neuköllnu nebo Prenzlauer Bergu. Tyhle čtvrti bývaly hodně chudé a dnes se z nich stávají bohaté, hipsterské části.“

03092396.jpeg

„Momentálně se tu odehrává zajímavý boj o letiště Tempelhof, které slouží už několik let jako park, teď má být zastavěn budovami. Ještě jsem neviděla takovou vlnu odporu proti developerům, je vidět, že lidem v celém Berlíně to není lhostejné, je to teď pro všechny mimořádně citlivé téma,“ říká Marcela Mikulková, která v Berlíně bydlí od roku 2009.

Média v poslední době na několik let trvající berlínskou deziluzi reagují vlnou textů o tom, že Berlín přestává být v kurzu. Únorový Rolling Stone přišel v textu o tom, jak se turismus a gentrifikace na městu podepsaly, s příkladem snad nejslavnějšího místního klubu Berghain: „Jak může klub zůstat v undergroundu, když tu chce tančit celý svět?“ Berghainu nedávno věnovaly text i The New York Times, hipsterskému Gawkeru stačí ke zvolání „Berlin Is Over! What’s Next?“ už jen to, že si konzervativní noviny berlínského svatého místa všimly až teď. Reakce Der Tagesspiegelu, Berliner Zeitung a dalších německých listů na titulek Gawkeru nejsou ani v nejmenším odmítavé. Skoro to vypadá, jako by si němečtí novináři oddechli, že jejich hlavní město už snad nebude nejvíc cool místem světa.

03092463.jpeg

Jestli se nové zvěsti o Berlínu promítnou i do konverzací místních, se ale teprve uvidí. Přes všechny známky gentrifikace je Berlín pořád jedno z nejlepších měst k bydlení. „Myslím, že Berlín je pořád v kurzu,“ říká Veronika Vlachová. „Pořád se mění a pořád má co nabídnout, objevují se tu perfektní koncepty – jen za poslední dobu třeba koupaliště uprostřed města nebo nový park plný hřišť pro malé i velké.“ Zuzana rozhodně souhlasí: „Pokud najdete byt v okolí, které máte rádi, je neskutečně příjemné tam žít. Každá čtvrť, každý Kiez (okolí několika bloků, většinou pojmenovaný podle nejvýraznější ulice) má svoje kouzlo, překvapení a atmosféru.“

03092395.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.