Bez dýmky, bez Watsona. Obstojí Sherlock Holmes: Chapter One mezi nejlepšími herními detektivkami?

10. prosinec 2021

Jarda, Šárka a Lukáš se tentokrát sešli ve svých domácích studiích, aby probrali nejen nejčerstvější herní detektivku se Sherlockem Holmesem, ale i jeho předchozí virtuální eskapády a také nejslavnější videoherní zločiny. Proč mezi nejlepší videoherní detektivy patří spisovatelé a pojišťováci, kteří se k vyšetřování připletli omylem?

Slavného britského detektiva Sherlocka Holmese jistě není třeba představovat čtenářstvu, diváctvu a vlastně ani hráčkám a hráčům. Díl s podtitulem Chapter One je koneckonců už devátou videoherní adaptací z dílny ukrajinského studia Frogwares, které si z díla Arthura Conana Doyla půjčuje primárně právě postavu soukromého očka se schopností geniální dedukce, než že by se inspirovalo jeho nejslavnějšími případy.

Chapter One se od knižní předlohy dokonce odchyluje natolik, že se vydává do časů, kdy Sherlock ještě ani nepotkal svého jinak neodmyslitelného přítele Watsona a na svůj první velký případ teprve čeká – možná zrovna na ostrově Cordona, kde vyrůstal. Víc než s vyšetřováním tak v rámci hry mnohdy bojuje se svými vnitřními démony, protože takto bystrá duše zřejmě nemohla v myslích vývojářů disponovat harmonickým dětstvím, ani na poměry konce 19. století. Na poměry Frogwares a her se Sherlockem jde o nadprůměrný kousek, v porovnání s nejlepší herní tvorbou má ale mladý pan Holmes co dohánět.

Proč by si všichni zasloužili vlastní myšlenkový palác? A je lepší detektivkou jednobitový Return of the Obra Dinn, nebo politické RPG Disco Elysium? Poslechněte si celý díl Questu o vyšetřovatelských hrách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.