BigTrip.cz objeli v oktávce svět: Líbilo se nám všude. Nejpřátelštější zemí světa je Súdán

30. duben 2017

Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková alias BigTrip.cz objeli za 777 dní zeměkouli. Ve svojí škodovce najeli 128 000 km, projeli 50 států a 5 kontinentů.

„Nechtěli jsme svou cestou nic řešit ani dělat zásadní krok v životě. Měli jsme práci, která nás bavila, super vztah, rodiny, kamarády, ale i závazky,“ říkají Kateřina a Ladislav k motivům svojí cesty. Chtěli si „jen“ splnit velký cestovatelský sen. Definují se jako patrioti, proto spoléhali na české výrobky, a po cestě se přesvědčili o tom, že na Česko (Československo) reagují lidé ve světě velmi dobře.

30 kabelek, nepočítaně zážitků

Na cestu vyrazili zhruba s polovinou peněz. Druhou půlku získali prodejem kalendářů a od sponzorů v průběhu cesty. Nejnáročnější byla vždy přeprava auta přes moře. I když šetřili, zbylo Kateřině na nákup 30 kabelek v různých zemích – například v Mongolsku, v Africe i v Mexiku. „Naše auto je kombík,“ směje se objemu nákupů svojí speciality a Ladislav dodává, že vždy vydatně smlouvali. „Život se má užít, ne přežít,“ jmenují hlavní vodítko svého plánování a cestovního stylu…

Výchovný políček Súdánu, Vánoce v Botswaně

Evropu BigTrip.cz rychle profrčeli, aby jako první kontinent absolvovali Afriku. Měli připravený seznam míst, která by chtěli navštívit. „Afrika nás ale rychle vyškolila, že plánování je strašně zbytečné,“ říkají. Trasa se hodně měnila, velké milé překvapení jim přichystal chudý, ale nesmírně vstřícný Súdán. „Třeba už hned na hranicích jsme dostali výchovný políček vstřícnosti. Za nás je Súdán ze všech 50 projetých zemí ta nejpřátelštější.“ První Vánoce BigTrip.cz oslavili „bramborovým“ (batátovým) salátem a rybou v Botswaně. (Druhé potom v San Francisku.) Část jejich cesty ovlivnilo rozbité přední sklo.

BigTrip.cz objeli v oktávce svět

Návrat… patriotů

Většinou řídil Ladislav, ale šanci řídit na americké Route 66 si navigátorka Kateřina vzít nenechala. V Etiopii řídit musela kvůli Ladislavovým zdravotním obtížím („Aspoň mi do toho nekecal,“ komentuje to…) v Austrálii kvůli únavě z dlouhých vzdáleností. Protože dvojice nedostala víza do Pákistánu, přejela Asii přes Rusko a Mongolsko a Evropu přes Ukrajinu, Pobaltí i Finsko. A při příjezdu domů si počíhali na 777. den. Katka chválí Jižní Ameriku, kde se jí líbilo množství oslav a karnevalů. „Líbilo se mi všude,“ dodává Ladislav. „Jsme přizpůsobiví. Krása je právě v té rozmanitosti. Afrika je jiná, Latina je jiná… Státy a civilizace fungují všude jinak. Ale doma je doma. Nej pro mě bude vždycky Česko.“

BigTrip.cz objeli v oktávce svět
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.