Bourání s architektkou Pavlou Melkovou

15. prosinec 2014

Hostem 172. dílu Bourání byla architekta Pavla Melková, dočasně pověřená řízením Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy.

Pavla Melková již jednou hostem pořadu byla, ale tehdy jsme si povídali především o její práci v architektonické kanceláři MCA. Tentokrát došlo především na její čtyřměsíční pobyt v New Yorku, který se uskutečnil díky podpoře Fulbrightovy komise, konkrétně stipendia Fulbright-Masaryk. Pavla popsala svoje čerstvé dojmy z úprav veřejných prostranství v New Yorku, konkrétně mluvila o procesech, které každé takové změně předcházejí. Mluvili jsme rovněž o jejích dojmech z Kolumbijské univerzity a konkrétně s legendou teorie architektury Kennethem Framptonem.

Pavla Melková (* 1964)
Vystudovala fakultu architektury ČVUT v Praze. Jako praktikující architekt se dlouhodobě věnuje tvorbě veřejného prostoru města a revitalizacím území či projektům novostaveb i rekonstrukcí v historickém prostředí měst a sídel. Od podzimu 2012 působí na Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy, kde založila Kancelář veřejného prostoru a v současnosti vede Sekci detailů města. Pod jejím vedením vznikly například Koncepce pražských břehů, Manuál tvorby veřejných prostranství či Strategie rozvoje veřejných prostranství.

Čtěte také

Pavla Melková je držitelkou řady architektonických ocenění, získala hlavní Národní cenu za architekturu Grand Prix 2012 či hlavní cenu East Centric Arhitext Awards 2013 a byla nominována na European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2013 či na cenu Architekt roku 2014. Je držitelkou Fulbrightova stipendia.
Pavla Melková je autorizovanou architektkou České komory architektů, věnuje se také teoretické činnosti, publikuje v odborných časopisech a spolupracuje s fakultou architektury na výuce, přednáškách a grantových výzkumných programech. Je autorkou knih Prožívat architekturu, Stůl u okna, na stole kniha či Bastion XXXI – U Božích muk.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka