Bourání s Davidem Tichým

3. říjen 2012

Hostem 121. dílu Bourání bude architekt a vysokoškolský pedagog David Tichý.

Budeme si povídat o právě dokončeném obytném souboru na Vackově, který se v mnoha ohledech vymyká typické bytové výstavbě v České republice. Dojde pochopitelně i na Davidovo působení na Fakultě architektury ČVUT, zavzpomínáme rovněž na jeho doktorskou práci. Zmíníme také jeho působení v organizaci s názvem Centrum kvality bydlení a pochopitelně dojde i na plány a ambice.

David Tichý (1969, Chrudim)
Architekt a teoretik architektury. Po dvouletém působení mezi roky 1987–1989 na Stavební fakultě ČVUT začal studia na Fakultě architektury, kterou absolvoval u prof. Aleny Šrámkové v roce 1996. V letech 1996 až 2005 studoval doktorandský program teorie architektury na FA ČVUT se zaměřením na mezigenerační koncepty bydlení. Za disertační práci „Koncept skupinového bydlení“ získal v rámci ČVUT cenu rektora. V roce 1998 působil na téže fakultě jako asistent v ateliéru arch. Jeníčka a od roku 2007 učí ve společném ateliéru spolu s Michalem Kohoutem.

Spoluzakladatel Spolku posluchačů architektury, pracoval ve Studiu VM Vlada Miluniče (1992–1994), v Architekturbüro Ivan Považan – Frankfurt am Main (1993, 1994), v Architekturbüro Peter Lanz – München (1995), ve studiu MŠAA Michala Šrámka (1996), spolupracoval s Martinem Roubíkem a Reginou Loukotovou (1998), pracoval pro Dune Corporation (1999) , od roku 2000 spolupracuje s atelierem Jiran Kohout architekti (více než 50 projektů), roku 2012 spoluzakládá kancelář UNIT architekti. Je spoluzakladatel Centra kvality bydlení (2010, spolu s M. Kohoutem a J. Plosem). Ve své architektonické praxi se orientuje převážně na stavby pro bydlení, ve kterých na ose výzkum-škola-praxe rozvíjí téma obytnosti a „společenského konceptu“ bydlení. Přednáší na konferencích a publikuje v odborných časopisech.

Odkazy:
www.unitarch.eu
www.cekb.cz

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka