Brňan našel ve smetí policejní oděv a vědci řeší periodu za polárním kruhem. To jsou zprávy týdne

8. září 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejmastnější brambůrky ze zpravodajského pytlíku. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanku jako milovnici moderní doby zaujala informace o tom, že miliardář, který se uchází o prezidentský úřad na Tchaj-wanu, přišel s netradičním způsobem, jak vyřešit jeden z největších problémů, se kterým se asijský ostrov potýká. Je jím nízká porodnost. Navrhuje ji zvýšit tím, že párům nabídne domácí zvířata zdarma, v případě, že se jim narodí dítě. Politik prý nedávno navštívil útulek pro zvířata a měl pocit, že oba problémy lze řešit společně.

Zuzanu, která má zálibu ve vědě, příjemně překvapilo, že britští vědci otevírají tabuizované téma. Společně mluví o menstruaci během práce za polárním kruhem.

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna: tamní muž našel ve smetí policejní oblečení a frajeřil. Dostal céres.

Je mezi taiwanským sociálním inženýrstvím, jahodovými prázdninami vědkyň za polárním kruhem a přestupkem Brňana nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.