Brýle z lásky k minulosti: projekt Optiqa oživuje lokální design a průmysl

16. únor 2018

Andy Warhol, Elton John nebo Naďa Urbánková. To jsou některé z brýlových ikon, které obdivují tvůrci projektu Optiqa. Jak vzniká nový design brýlí, které vzdávají poctu vintage tvarům, jak funguje napojení mladých designérů na lokální továrnu a jak se mění brýlové stereotypy? V Modeschau jsme k rozhovoru o projektu Optiqa přizvali Ondřeje Vicenu, Marka Thera a Michala Pavláta.

Název Optiqa vychází z kombinace slov optika a antique. Ondřeje Vicenu a Marka Thera vedle dlouhodobého přátelství a studia na pražské AVU spojuje také láska k jedinečným brýlím. Oba pro sebe vyhledávali zajímavé staré kousky, které si nechávali opravit v optikách. Po čase se rozhodli rozjet projekt, který by stylové vintage a do budoucna i nové, minulostí inspirované brýle přiblížil široké veřejnosti.

„Jednou jsem si u optika nechal nově osadit brýle, které jsem našel v jednom bazaru. Líbilo se mi, že mají tenké obroučky a nýtované panty, podobně jako brýle Moscot, které pro mě jako studenta byly finančně nedostupné. Zjistil jsem, že jde o brýle z české továrny Okula, a mile mě překvapilo, že se tu dělalo něco tak stylového,“ popisuje Ondřej Vicena. Začal studovat historii továrny v Nýrsku, zkusil s Okulou navázat spojení a po pár letech se domluvili na spolupráci.

„Okula Nýrsko byla v minulosti obrovská fabrika, která za socialismu zaměstnávala tři čtvrtiny obyvatelstva ze své lokality. To se změnilo, technologie pokročila a spoustu práce dnes odvádí stroje. Pro nás ale bylo velmi inspirativní pátrat po tom, jak se u nás brýle dělaly dříve. Spoustu zajímavých věcí jsme se dozvěděli v nýrském muzeu,“ vysvětluje Michal Pavlát, který se v Optiqa soustředí na technické aspekty brýlí.

Poctu starým technologiím a tvarům vzdala Optiqa nedávnou výstavou v galerii INI Project v Praze na Žižkově. „Výstava byla součástí mé rezidence v INI, šlo o poslední ze tří intervencí v řadě. Společně s Optiqa jsme se rozhodli přiblížit výrobu brýlí a ukázat, jak dokreslují osobnosti lidí. Na sérii polaroidů s tvářemi známých kurátorů a kritiků umění mohli lidé jednoduše měnit různé obroučky z našeho archivu,“ popisuje Mark Ther. Návštěvníkům výstavy při tom asistoval team Optiqa v bílých pláštích ohořelých od kahanů, nad kterými se dříve nahřívaly a tvarovaly obroučky brýlí.

První výsledky spolupráce mladého týmu a tradiční české továrny jsme mohli vidět vloni na Designbloku, kde se premiérově představila kolekce dioptrických brýlí Optiqa Okula. Je unisexová, vyrobená z acetátu celulózy, má kvalitní nýtované panty a nacvakávací sun clipy v subtilních kovových obroučkách. Během letošního jara by měla zamířit do stovek partnerských obchodů Okula v Česku a na Slovensku. K jejím prvním úspěchům patří nominace na ocenění Czech Grand Design, kde je nominovaná v kategorii Šperk. O finále se utká mimo jiné s dalším zářivým talentem českého autorského šperku a brýlí, Nastassiou Aleinikavou. Vyhlášení výsledků Czech Grand Design za rok 2017 můžete sledovat v přímém přenosu České televize 27. března.

Poslechněte si víc o historii i současnosti stylových brýlí v rozhovoru s Optiqa!

Playlist (tentokrát na přání hostů):

Hipodrom – Pražský Haus
Alla Pugacheva – Million Of Red Roses
Vicena – Shot In We're
Carma – Omen 2
Grimes – Butterfly

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.